Kína két legújabb repülő taxija
Két új kínai légi taxi projekt került bejelentésre: az Autoflight V1500M és a Pantuo Pantala - mely utóbbi gyanúsan hasonlít a német Lilium Jethez.

A sanghaji Autoflight vállalat már 2017 óta foglalkozik teherszállító drónok gyártásán, az új légi taxi projekt megkezdését pedig tavaly jelentették be. A V1500M repülő taxi prototípusa meg is érkezett, a Zhuhai-ban megrendezett kínai légi parádén mutatták be.

Az elektromos modell sudár kinézetű teherszállító jármű, mely 1500 kilogramm szállítására alkalmas és három-négy ülőhellyel bír. Kabinja a 12,8 méter hosszú főszárny alatt helyezkedik el. A horizontális repülést egy pár hátulsó, a vertikális fel- és leszállást (Vertical Take-Off and Landing, avagy VTOL) pedig nyolc emelő propeller biztosítja.
 
Az Autoflight szerint a jármű átlagosan 200 kilométeres sebességgel halad majd óránként, azonban képes lesz a 250 kilométer per órás tempót is biztosítani - mindezt maximális utas kapacitás mellett.

Az Autoflight bemutatta a V1500M prototípusát, forrás: New Atlas


Az Autoflight saját bevallása szerint a vállalat a közeljövőben megkezdi a V1500M tesztelését, a jármű forgalomba hozatalát pedig 2024-re tűzték ki. Biztos információ még nem tudható arról, hogy az Autoflight csak a kínai belföldi piacnak szánja a gépet, vagy az Európai Unióban és az Amerikai Egyesült Államokban is tervezi-e az értékesítést.

Nem feledkezhetünk meg az impozáns Pantuo Pantaláról, a kínai Pantuo Aviation legújabb VTOL modelljéről sem.

A Pantuo Pantala, forrás: New Atlas


Akárcsak a Lilium Jet, a Pantala járműve is egy széles hátszárnnyal és két rövidebb, az orron elhelyezkedő előlappal bír. Szintén a Lilium Jetre hajaznak a szárnyakon sorakozó hajtóművek - habár a Pantala esetén ezek jóval nagyobbnak tűnnek.

A Pantala működésének részleteit azonban egyelőre homály fedi, teljesítményéről, utas kapacitásáról - arra sem derült fény, milyen tervei vannak az alkotóknak a modell jövőjével kapcsolatosan. A Pantala maga is csak digitális tervként található meg, és bármilyen csinos is, a pont jár a Liliumnak az eredeti dizájnért. Kérdéses, a Lilium alkotói mit fűznek hozzá a Pantuo Pantalához, amennyiben gyártása kivitelezésre kerül.