Repülő szélturbinákat épít egy német startup
Pányvával kikötött, repülő turbinákkal kívánja töredékére csökkenteni a szélenergia-termelés költségét egy Kitekraft nevű német társaság.

A hagyományos széltornyok anyagmennyiségének tizedéből épít repülő szélturbinákat egy Kitekraft nevű, német startup.

A cég szerint márt több sikeres tesztet lebonyolítottak a rendszerrel, és hamarosan már az első 100 kilowattos teljesítményű prototípus is elkészülhet.

A Kitekraft weblapja szerint az anyagköltség drámai csökkenésének oka, hogy a szélturbina törzsét egy egyszersmind elektromos vezetékként is funkcionáló pányva helyettesíti.

A szerkezet szénlábnyoma, már csak azért is sokkal kisebb a tradícionális „szélmalmokénál”, mivel például ez utóbbiak tartóoszlopát általában közúti fuvarozással szokták a rendeltetési helyükre szállítani.

Energiatermelő műszakja elején a „sárkánynak” (kite) becézett egység nyolc elektromos rotorral a levegőbe kapaszkodik, és amikor a kellő magasságot eléri, szárnyaival a vehemens szelek kényére bízza magát. Ezt a pillanatot követően a rotorok gyakorlatilag átlényegülnek szélturbinává, és az általuk megtermelt áramot a rendszer a sárkányt a földhöz horgonyzó kötélen továbbítja a bázisként szolgáló platform felé.