Önjáró járművek sürgősségi helyzetekben
Fontos, hogy soha ne hátráltassák a mentőautók továbbhaladását.

Mielőtt az önjáró autók valóban kigurulhatnak az utakra, arra is képeseknek kell lenniük, hogy utat szorítsanak a mentőautóknak és más sürgősségi járműveknek. Ez az oka annak, hogy a Waymo önjáró Chrysler miniteherautói kiképzésébe kezdett, hogy ezek fel tudják ismerni, a valóságban milyenek is a hasonló gépezetek.

Az efféle szituációkban részt vevő közlekedési eszközök viselkedésének továbbcsiszolásához az Alphabet önjáró járművekre szakosodott leányvállalataként a Waymo, valamint az arizonai Chandler rendőrsége és tűzoltósága tesztnapot szervezett. A hatóságok a Chryslereket követő és kerülgető mentőautókat, rendőrautókat, motorkerékpárokat, továbbá tűzoltóautókat irányítgatták ide-oda, miközben a teherautók szenzorai a lehető legkülönbözőbb szögekből és távolságokból a legkülönbözőbb sebességek mellett fáradhatatlanul gyűjtötték a beérkező adatokat. A járművek továbbfejlesztett érzékelőinek köszönhetően a Waymo az eseményen beszerzett képekből és hangokból összeállított egy tartalmas könyvtárat. Az új szenzorok között helyet kap egy hangérzékelő, illetve továbbfejlesztett látó- és LiDAR- (lézeralapú távérzékelés) rendszerek, amelyek képesek megkülönböztetni a sürgősségi járműveket és a villogó fényeiket is. A Waymo már használja is az összegyűjtött adatokat, hogy megtanítsa az önálló vezetési rendszereknek, miként is érzékeljék a közeledő szirénák pozícióját.

Amennyiben a különböző közlekedési eszközök képesek lesznek önállóan bemérni a sürgősségi járművek helyzetét, ha ezek hátulról érkeznek, félrehúzódhatnak, illetve a kereszteződéseknél elsőbbséget adhatnak nekik.