Jönnek az önpuhuló járművek?
A Waymo elgondolásával összhangban álló ellágyuló autók még tovább minimalizálhatnák a gyalogosokat ért balesetek veszélyét.

„Humán vezérlésű” elődjeikhez hasonlóan az önvezető autóknál is a legfontosabb szempont, hogy biztonságosan közlekedjenek. A Waymo éppen ezért próbál minden lehetséges eszközt bevetni, hogy a jövőben az autonóm kocsik veszélytelenül mozoghassanak a közutakon.

 Az Alphabet tulajdonában levő cég nemrég szabadalmaztatta is egyik új technológiáját, amely a gyalogosok megérintésekor konkrétan megpuhítja a járműveket.

A rendszer elbújtatott kábelek, rugók és rudacskák segítségével változtatná meg a jármű karosszériaelemeinek, lökhárítóinak és motorháztetőjének szilárdságát. Amikor a mozgásérzékelők észlelik a gyalogos várható „becsapódását”, az autó bizonyos módon meglazítaná ezt a megtámasztást, így teremtve lágyabb felületet az esetleges sérülések komolyságának csökkentéséhez.

Fontos megemlíteni, hogy mindez még csak szabadalom, nincs rá garancia, hogy a való életben is fel fogják használni.

Ami azt illeti, továbbra is akad néhány megválaszolatlan kérdés az újítás működését illetően.

Vajon autóval történő ütközéskor a karosszéria képes akkora védelmet nyújtani, mint a hagyományos kocsiszekrények? A kábelek és a többi utólag beépített alkatrész mennyivel növelik a jármű tömegét és költségeit? A kocsiban tartózkodó utasok biztonsága nagyobb veszélyben van, mint a konvencionális autók utasterében? A Waymónak még mindegyik kérdést meg kell válaszolnia, hogy lágy autóival kimerészkedhessen a közutakra.

A nyilvánosság érthető módon idegesen tekint az önvezető közlekedési eszközökre, de ha a Waymónak tovább sikerül csökkenteni az autók okozta sérülések számát, azzal nemcsak megmentett életek számát növeli, hanem az embereket is meggyőzi, hogy a technológia védelmező képessége lassan az emberi irányítás lehetőségein is felülkerekedhet.