India nem kér az önvezető autókból
Az országot egyébként sem fenyegette a veszély, hogy a közúthálózatán túl hamar elterjedne a technológia.

Bár az USA-tól Dél-Koreáig világszerte egyre több helyen tesztelik az önjáró autókat, India köszöni, nem kér a sofőr nélküli kocsikból.

Amint azt július 24-én Nitin Gadkari, az ország közlekedési minisztere riporterek előtt világossá tette: „mi Indiában nem fogjuk engedélyezni a sofőr nélküli autókat.”

Ami azt illeti, nem biztonsági okokból száműzik az önvezető járműveket az államból. Számos sofőr állásának a megszűnését kívánják megelőzni a tiltással.

„Semmi olyan technológiát nem fogunk alkalmazni, amely álláshelyeket szüntet meg. Egy olyan országban, ahol munkanélküliség van, nem lehet olyan technológiát használni, amely elveszi az emberek munkáját” – mondta Gadkari.

A miniszter közölte, hogy Indiában pillanatnyilag 22 000 kereskedelmi járművezetői állás betöltetlen, és a kormány országszerte számos oktatólétesítmény felépítésén dolgozik azért, hogy a következő pár éven belül 5000-rel több hivatásos járművezető közlekedhessen az ország közútjain.

Travis Kalanick, az UBER előző vezérigazgatója és Sundar Pichai, a Google vezérigazgatója nyilatkozata szerint azért nem is fenyegetett a veszély, hogy az önvezető járművek a közeljövőben feltűnnek az indiai utcákon. A helyenként igencsak rendszertelen úthálózat és a kaotikus forgalom lehetetlenné teszi, hogy az autonóm közlekedési eszközöket érdemben használni lehessen.

A tilalom ellenére egy Tata Elxsi nevű cég az indiai közlekedési viszonyokat lemásoló pályáján rendületlenül folytatja a technológia tesztelését. A gyalogosokban és haszonállatcsordákban gazdag, illetve útjelzésekben szegény terep a lehető leghűebb képet próbálja visszaadni a „való világban” uralkodó körülményekről. Egyelőre nem tudni, hogy a kormány lépése mennyiben fogja keresztülhúzni a cég üzleti terveit.