India rettentően megéhezett a hélium-3-ra
Remélhetőleg a Holdon fellelhető több százezermilliárd forintnyi készletből valamelyest csillapítani tudja majd az étvágyát.

Új űrprojektje keretében egy ember által idáig érintetlen terület, jelesül a Hold déli oldalának meglátogatására készül India.

Ha ez sikerül, fel fogja mérni a hulladékmentes atomenergia-termeléséhez szükséges erőforrások helyben előbányászható mennyiségét. Mind ennek összértéke akár dollár-ezermilliárdokra (több százezermilliárd forintra) is rúghat.

Indiának az amerikai NASA-nak megfeleltethető űrügynöksége (Isro) októberben fogja felküldeni a maga roverjét a szűz területre, hogy az ottani talajmintákban víz- vagy hélium-3 nyomai után kutasson. Ez utóbbi izotóp tekintetében a Föld meglehetősen szűkölködik, a Holdon fellelhető állomány azonban a bolygónk teljes energiaszükségletét akár 250 évig is fedezni tudná.

Egy Csandrajáan-2 nevű szatellit a rover mellett egy keringő egységet és egy leszálló egységet is el fog szállítani a Holdhoz.

A hat kerekű holdjáró napenergia-meghajtású lesz, és minimum 14 napon keresztül egy 400 méter sugarú körben fog ide-oda közlekedni. A rover a leszálló egységbe fogja elküldeni az elkattintott fotókat, és a képek csak innen fognak eljutni kielemzésre a földi bázisra.

Az elsődleges feladat a hélium-3-készletek felkutatása lesz.

Hűséges kísérőnket (Hold) a napszelek folyamatosan hatalmas mennyiségű hélium-3-mal bombázzák, melyektől mágneses mező hiányában a bolygó védtelen. A hélium-3 jelenlétét a Hold hazahozott darabkái megcáfolhatatlanul bizonyítják, és például Harrison Schmitt, a Holdon 1972 decemberében megforduló geológus lelkes támogatója az izotóp ipari volumenű kitermelésének.