Holdjárót építhet Japánnak a Toyota
A szigetország űrügynöksége a Föld mellékbolygójának tüzetes felfedezéséhez strapabíró járműveket szeretne beszerezni.

A japán állami űrügynökség (JAXA) hivatalosan partnerségre lépett a Toyotával, hogy az autógyártó egy hatkerekű, önvezető járművet hozzon létre a Hold felszínének felfedezéséhez. A rover felbocsátására 2029-ben kerülhet(ne) sor. A közlekedési eszközre azért lesz szükség mert a Föld mellékbolygójának nincs légköre, nagyon intenzív sugárzásnak van kitéve, és kíméletlen hőmérsékleti viszonyok uralkodnak rajta.

A jármű kettő, vagy vészhelyzetben négy személy befogadására lehet majd képes, potenciális hatósugarát pedig  egyelőre 10 000 kilométerben (a Hold egyenlítői kerülete nagyjából 10 900 kilométer) határozzák meg a tervezők. A rover kétszer olyan széles és kétszer olyan magas, egyszóval négyszer akkora lehet majd, mint egy 2019-es Toyota 4Runner szabadidő-autó.

Üzemanyagcellákkal működne, amelyeket összehajtogatható napelemekkel lehetne feltölteni. „A környezetkímélő energiatermelő módszereket használó üzemanyagcellák csupán vizet bocsátanak ki magukból, és magas energiasűrűségük miatt sok energiát tudnak generálni. Mindez különösen hasznossá teheti őket a JAXA-val tervezgetett projektben.” – fogalmazott Sigeki Terasi, a Toyota ügyvezető alelnöke.

Bár a holdjáró kivitelezése egyelőre csak koncepció szintjén létezik, a Marsra küldött amerikai roverek sikereit nézve nem igazán tűnik földtől elrugaszkodottnak az ötlet.