Okos sztetoszkóp a tüdőgyulladás kiszűréséhez
A Johns Hopkins kutatóinak találmánya évente akár több millió ember életét is megmentheti.

Világszerte évente emberek milliói halnak meg tüdőgyulladásban, és az öt éven aluli gyerekek elhalálozásának 16 százalékáért ez a kór a felelős. A megfelelően képzett doktorokban és a kellően fejlett felszerelésben (pl. röntgengép) szűkölködő országokban különösen sok áldozatot szed a betegség. A Johns Hopkins Egyetem egyes kutatóiból verbuválódott, Sonavi Labs nevű startup éppen ezért fejlesztett ki egy okos sztetoszkópot, amely egymagában is képes a diagnózis felállítására.


A projekt a Johns Hopkins egyik korábbi kutatásának eredményeire épít, amelyek megmutatták, hogy a tüdőhangok mennyire sorsdöntő jelentőségűek lehetnek a kórmegállapításnál. A sztetoszkóp egy beépített mikroprocesszort és különleges algoritmusokat alkalmaz, amelyek a tüdő vizsgálatakor a „figyelemelterelő”, külső zajokat, például a szívverés hangját a háttérből törölni tudják. A készülék emellett mesterséges intelligenciát használ, hogy speciális minták alapján a páciens légzéséből fel tudja ismerni a tüdőgyulladás jelenlétét. A tesztek alapján állítólag 87 százalékos precizitással dolgozik az eszköz, és a hírek szerint bármilyen környezeti feltételek között működik.

A Sonavi Labs kezdetben kórházi partnerek számára fogja hozzáférhetővé tenni a készüléket, de már gőzerővel dolgoznak egy otthoni változaton is, amellyel az orvosok távolról is bizonyosságot szerezhetnek a páciensek pillanatnyi egészségügyi állapotáról.