19 szenzoros műszer a szövetkárosodás feltárásához
Mélyen a tüdőbe vezetve a mikroszkopikus szondával az eddigieknél sokkal pontosabban lehetne azonosítani a betegségeket.

Akár 19 szenzor befogadására képes, hajszál (konkrétan 0,2 milliméter) vastagságú szondát találtak fel az Egyesült Királyság három egyetemének (Edinburgh-i, Bath-i és Herriot-Watt Egyetem) tudósai. Mélyen a tüdőbe vezetve a filigrán optikai szál a szövetkárosodás rengeteg eltérő típusú bizonyítékáról tájékoztatást nyújthat a vizsgálóorvosok számára.

A mérőeszközzel sokkal pontosabb diagnózisok felállítására, és így hatékonyabb kezelésekre nyílik lehetőség. A szövet legkülönbözőbb indikátorait – például a savasságot vagy az oxigénszintet – meg lehet mérni a 19 érzékelővel.

A kutatók szerint a technológiát később más testrészeken is alkalmazni lehetne. Elsősorban a bakteriális és a gyulladásos betegségek feltárásához és tanulmányozásához lehet ideális eszköz. A projekt egyik vezető kutatója, Dr. Michael Tanner elmondása alapján a csapat most leginkább a platformmal kompatibilis szenzorok körének bővítésére koncentrál.