Feltalálták a tüdő működését mérő okos trikót
A ruhadarabbal a krónikus elzáródásos tüdőbetegségben szenvedő páciensek tüdőfunkcióit akár távolról is ellenőrizni lehet.

A hollandiai Radboudi Egyetem Egészségügyi Központjának kutatói bemutattak egy trikót, amely a beépített érzékelőhálózata segítségével, a mellkas- és hasmozgás nyomonkövetésével mérni tudja a viselője tüdőfunkcióját. A Hexoskin nevű intelligens ruhadarab szenzorai azt figyelik, hogy a páciens mellkasának kitágulása és összehúzódása közben miként változik az eszköz szövetének „feszültségi foka.”

Ezeket a méréseket a belélegzett levegő mennyiségének meghatározására használják fel. Az értékek alakulását egy mobilapplikációval akár távolról is figyelemmel lehet kísérni.


Az eszköz bemutatására a szakemberek 15 önkéntest kértek fel a ruhadarab viseletére, és egy másik alkalommal a hagyományos megfigyelő felszerelésbe (arcmaszk, nagy darab hátizsák) öltöztették őket. Amikor a vizsgálati alanyok hétköznapi tevékenységet (ülés, lefekvés, állás, lépcsőzés, porszívózás stb.) végeztek, a kutatók szerint a tradícionális és az innovatív módszer ugyanolyan értéket mutatott.

Minthogy a trikó megbízhatónak bizonyult, a szakemberek azt remélik, hogy a hozzá mellékelt mobilalkalmazással például a krónikus elzáródásos tüdőbetegségben (COPD) szenvedő páciensek tüdőfunkcióit akár távolról is nyomon tudják követni.