Nemzetközi innovációs díjat nyert a Modulo buszcsalád
A JEC innovációs díját önhordó, moduláris felépítésű kompozit vázának köszönhetően nyerte el, amelyet a magyar evopro tervezett és az orosz Kompozitok Nanotechnológiai Központja (NCC) gyárt.

Az Evopro és az NCC szerdán az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a világ legnagyobb kompozit iparági szereplőket képviselő szervezete, a JEC az innovációs díj program keretében összesen 28 kategóriában hirdetett nyertest. A programot 1998-ban alapították a leginnovatívabb kompozit megoldások elismerésére világszerte. A díjátadó március 8-án lesz Párizsban, a JEC World Show kiállításon, ahol a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) számára készült 8 méteres, tisztán elektromos hajtású Modulo buszt is bemutatják.

"A Maform stúdió formatervei alapján készült járműhöz a magyar Evopro mérnökiroda által tervezett és az orosz NCC által tökéletesített gyártási technológia eredményeként az üvegszál-kompozit, szendvicsszerkezetű, vékony keresztmetszetű, önhordó váz egyedülálló megoldást kínál a buszgyártásban" – áll a közleményben. 

A tájékoztatás szerint a moduláris felépítés költséghatékony sorozatgyártást tesz lehetővé, ugyanazon modulfajtákból különböző méretű járművek állíthatók össze ugyanazzal a gyártási eljárással. Előnyei között kiemelt fontosságú, hogy ultrakönnyű, ezáltal kisebb fogyasztású és kevesebb károsanyag-kibocsátású jármű építhető belőle; az önhordó kompozit váz korrózióálló, így alacsonyabbak a karbantartási költségek is.    

A magyar Evopro mérnöki iroda és az orosz NCC 2014 októberében írt alá megállapodást Moszkvában, amely alapján az orosz cég bekapcsolódott a kompozit szerkezetű, hibrid Modulo buszok gyártásába.