2017. február 14. 12:06
Elektromos közösségi közlekedési jármű
Az elektromos buszok bevezetése nagymértékben hozzájárul ahhoz a szemléletformáláshoz, amelynek központjában a fenntartható gazdálkodás és a környezetvédelem áll. 

Az innováció

Alapadatok
  • Innováció neve: Modulo buszcsalád
  • Alkalmazási terület: Közösségi közlekedés
  • Cégnév: Evopro-csoport
  • Web: www.modulo.hu, www.evopro-group.com

A könnyűszerkezetes üvegszál kompozit kocsitestnek, a moduláris felépítésnek, valamint a környezetbarát hajtásláncnak köszönhetően a Modulo buszok új, innovatív közösségi közlekedési járművek. A Magyar Termék nagydíjas, Nemzetközi Minőség Innováció díjas és Kompozit Gyártói Innováció díjas buszcsalád sikerrel vett részt az elektromos járműveknek szervezett 80 napos földkerülő túra európai és amerikai szakaszain is 2016-ban. A megnövelt tengelytávú, teljesen kompozit könnyűszerkezetes önhordó karosszéria teljes mértékben magyar fejlesztés.

Mitől innovatív a termék?

A moduláris felépítés jóvoltából különböző méretű buszok vázai ragaszthatók össze, amelyek karbantartási igénye is jelentősen kisebb a hagyományos konstrukciókéhoz képest. A Modulo tervezésénél fontos szempont volt az alkatrészek számának minimalizálása, a karosszéria egyetlen önhordó műanyag elemből áll, és strapabíró bevonatokkal látták el. A felépítésnek köszönhetően 20-30 százalékkal kisebb önsúly mellett 20-30 százalékkal több utast képes szállítani, mint a hasonló paraméterű buszok. Az energiafogyasztás a TÜV által hitelesített, hivatalos SORT II mérés szerint 0,61 kWh/km, ami 200-250 km hatótávolságot jelent egy feltöltéssel, erős városi forgalomban.

Mi az innováció előnye, mely területeken alkalmazható?

Az elektromos buszok bevezetése nagymértékben hozzájárul ahhoz a szemléletformáláshoz, amelynek központjában a fenntartható gazdálkodás és a környezetvédelem áll. Az innovatív megoldások és a kiváló utazási tapasztalatok tették igazán népszerűvé a Modulo buszt nem csak az elektromobilitás-rajongók szemében. A barátságos, tágas, ergonomikusan kialakított utastér maximalizálja a szállítható utasok számát. Az alacsony padlós kialakítás, a széles közlekedőfolyosók és ajtók gyors utascserét biztosítanak. Az elektromos hajtásláncnak és az alacsony zajszintnek köszönhetően a zéró lokális emissziójú Modulo buszok élhetőbbé teszik a városokat, és ezzel javul a lakók életminősége is. 2016 májusa óta húsz Modulo C68 E típus teljesít szolgálatot Budapest belvárosi vonalain. Ezzel az elektromobilitás már a közösségi közlekedésben is elérhetővé vált.

Modulo elektromos busz (forrás: Evopro)

Csapat vagy cég rövid bemutatása

A budapesti központú Evopro-csoport Magyarországon, Németországban és Romániában is jelen van tagvállalatokkal. A nemzetközi tapasztalatokkal és referenciákkal rendelkező mérnökiroda reptéri logisztikai, gyártásautomatizálási, energetikai és kutatás-fejlesztési területen vált ismertté. A Siemens, majd az Accenture nagyvállalatok által végrehajtott akvizíciókat követően a mérnöki és innovációs szolgáltatások fókuszába az autóipari projektek, az energetikai beruházások és a nemzetközi fizikai kutatási témák, a beágyazott rendszerek, valamint a dedikált szoftverfejlesztések kerültek. A kutatás-fejlesztési témában létrehozott termékek közül kiemelkedik a könnyűszerkezetes, kompozit-elektromos városi buszcsalád. A tömegközlekedési járművek mellett a cég elektromos töltőállomásokat is szállít és helyez üzembe, valamint saját fizetési és elszámolórendszert is fejleszt.

(Az innováció a Top 30 Innováció 2016 című kiadványunkban jelent meg.)