Átadták az innovációs díjakat
A 2016. évi Magyar Innovációs Nagydíjat, valamint további hat innovációs díjat adtak át szerdán délelőtt az Országházban. A nagydíjat a 77 Elektronika Műszeripari Kft. kapta.

A tudósokból, gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottság, élén az Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökével, elsősorban a gazdasági mutatók – az elért többleteredmény, többletárbevétel – illetve a társadalmi hasznosság alapján választotta ki a legnagyobb jelentőségű tavalyi innovációkat. 

A nagydíjas 77 Elektronika Műszeripari Kft. a félautomata vizeletüledék-analizátor nevet viselő új, a világpiacon egyedülálló készülékkategóriának számító termékcsaláddal pályázott. A készülékből 2016-ban Európában, Ázisában és az USA-ban 2484 darabot értékesítettek, ennek nyomán közel 5 milliárd forint többletárbevételt értek el.

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2016. évi Ipari Innovációs Díjában az Innomed Medical Zrt. részesült a digitális tomoszintézis elvén működő, alacsony röntgendózisú rétegfelvételi radiológiai képalkotó eszköz kifejlesztéséért és forgalmazásáért, amely világritkaságnak számít az igen költséges, valamint magas dózissal működő CT-készülékekkel szemben. A fejlesztés eredményeként az Innomed Medical Zrt. 700 millió forintos többleteredményt ért el a tavalyi évben.

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2016. évi Informatikai Innovációs Díjában Starschema Kft. részesült big data management szolgáltatásáért, amelynek része adattöltések, adatmodellek, adatárházak fejlesztése és üzemeltetése, valamint elemzések, riportok készítése és infrastruktúra-tanácsadás olyan ügyfelek számára, mint a Facebook, az Apple és a Netflix. A Starschema Kft. nagyrészt az új generációs szolgáltatások elindításának köszönhetően 750 millió forinttal növelte árbevételét, ez közel 70 százalékos éves növekedést jelent.

Kiválasztották a legnagyobb jelentőségű tavalyi innovációkat (forrás: MISZ)

A Földművelésügyi Minisztérium 2016. évi Agrár Innovációs Díjában a Mad Wine Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. részesült a Mád brand, a világ új íze innovációjáért. Ennek létrehozásakor azt a célt tűzték ki, hogy első osztályú alapanyagból kiemelkedő minőségű bort készítsenek, elsősorban a borvidék fő fajtájából, a furmintból. Pincészetük az egyetlen magyar borászat, amely két év alatt háromszor nyerte el a Magyarország Legjobb Bora kitüntetést a Decanter világversenyen.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2016. évi Innovációs Díjában az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. részesült, amely bevezette a 15 hónapos üzemeltetési ciklust, így az atomerőmű évente átlagosan 26 nappal több időt tölt üzemben. Ennek köszönhetően az erőmű 2016-ban 16 054 GWh-s termelési rekordot ért el, a 3. blokk pedig a VVER-440 típusú blokkok közül a világon elsőként 100 százalékos kihasználtsággal üzemelt. Mindeközben az atomerőmű dolgozóit érő radioaktív sugárzás jelentősen csökkent. Az innováció éves szintű pénzügyi eredményhatása 3 milliárd forint.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2016. évi Innovációs Díjában a Kompozitor Műanyagipari Fejlesztő Kft. részesült. A Kompozitor Kft. által kifejlesztett és forgalmazott FuranFlex nagy hő- és korrózióállóságú flexibilis műanyag béléscsőrendszer egy világszinten egyedi eljárás, amellyel bármilyen alakú, méretű és hosszúságú cső (kémény, szellőzőcső stb.) falbontás nélkül kibélelhető toldások és illesztések nélkül. A  FuranFlex termékből a cég 2016-ban már 1,3 milliárd forint árbevételt realizált, ennek 90 százaléka volt exportárbevétel.

A Magyar Innovációs Szövetség 2016. évi Startup Innovációs Díjában a 2015-ben alapított AImotive Informatikai Kft. részesült az AImotive aiDrive kifejlesztéséért. A cég számos globális autóipari szereplővel alakított ki partneri kapcsolatot. Az Intelligent Sorrund View rendszerüket használja a Volvo Cars nagyszabású Drive Me projektjében. Az Almotive Kft.-t a CB Insights a világ 100 legjobb mesterséges intelligenciával foglalkozó startup vállalata közé választotta. Jelenleg már több mint 100 fejlesztőmérnököt foglalkozatnak.

A bírálóbizottság kiemelt elismerésben részesített további sikeres, nagy jelentőségű, több százmilliós többletbevételt elért innovációs teljesítményeket:

  • Nedves szemes termények magroppantás utáni silófóliába töltését megvalósító berendezés építése és hazai sorozatgyártása (Hevesgép Mezőgazdasági Gépgyártó, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.)
  • Az élelmiszeripar részére gyártott új, saját fejlesztésű csomagolóanyag (Karsai Pécs Kft.)
  • Magnus Aircraft Fusion repülőgépcsalád fejlesztése, valamint a világ első elektromos, kétüléses, oktató és kiképző repülőgépe, az eFusion kifejlesztése (Magnus Aircraft Zrt.)
  • Magisztrális gyógyszerfejlesztések a Mikszáth Gyógyszertárban (Octo Pharma Kft.)
  • Modulo C68e moduláris felépítésű, kompozit járműtestű, elektromos hajtású, innovatív városi autóbusz (Evopro Bus Kft. és Ikarus Egyedi Autóbusz Gyártó Kft.)