Magyar aranyérem a kínai ifjúsági innovációs versenyen
A 32. Kínai Ifjúsági Tudományos és Technológiai Innovációs Verseny magyar résztvevője, Szegedi Melinda, a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium 16 éves diákja a több mint félezer résztvevő között aranyéremet nyert.
Kelet-Kínában, Csöcsiang tartomány fővárosában, Hangzhouban került megrendezésre a 32. Kínai Ifjúsági Tudományos és Technológiai Innovációs Verseny (China Adolecents Science and Technology Innovation Contest) augusztus 14-e és 19-e között. A megmérettetésen Magyarországot Szegedi Melinda, a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 2. helyezettje képviselhette, aki a Matehetsz (Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége) támogatásával, a Nemzeti Tehetség Program keretében utazott ki a versenyre. A magyar delegációt Ivánka Gábor, a hazai verseny zsűritagja vezette.

Az eseményen a legjobb nemzetközi projekteket is díjjakkal jutalmazzák. A magyar versenyző az „E-fásli: Peltier-elven alapuló termoelektromos hűtőrendszer” című pályamunkájával, amely egy hűtésre és fűtésre egyaránt alkalmas, különböző testtájakra feltehető eszköz, az aranyérmet nyerte el a nemzetközi projektek közül. A díjátadón részt vett Li Yuanchao, a Kínai Népköztársaság alelnöke is.

Aranyérem a legjobb nemzetközi projektek között (forrás: Magyar Innovációs Szövetség)

A China Adolescent Science & Technology Innovation Contest elnevezésű versenyt,1985 óta minden évben megrendezik más-más kínai városban. Célja, hogy elősegítse a kreatív gondolkodást és tanulást a diákok között, tudományos és műszaki területen. A versenyre évente több mint 500 diák kvalifikálhatja magát Kínából, Hong Kongból és Makaóról. Idén külföldről, több mint 20 országból, közel százan vettek részt a versenyen.