Melegen sajtolt lemezek lézeres megmunkálása
Az autógyártók egy ideje felismerték, hogy a karosszéria súlya jelentősen csökkenthető melegen sajtolt edzett acélok alkalmazásával.

Melegen sajtolt acélok használatával az eddig alkalmazott módszerekkel szemben nagyobb szilárdságot érhetünk el sokkal kevesebb anyag felhasználása mellett, ezzel csökkenthetjük az üzemanyag-fogyasztást és növelhetjük a biztonságot. A jelenlegi autógyártási trend azt mutatja, hogy egyre elterjedtebbek a benzines hibridmotorok, amelyek versenyképessége csakis drasztikus karosszériakönnyítéssel lehet releváns. Az Indupro innovatív megmunkálógépeivel és tapasztalt szakmai csapatával megfelelően felkészült a nagy szilárdságú acél karosszéria-alkatrészek 3D-s lézeres megmunkálására.

Csak 3D-s lézeres vágás jöhet szóba

A melegen sajtolt edzett karosszériaelemek alapanyaga alumíniumból készült, szilíciumbevonatú bóracél ötvözet, amelyet leginkább tekercselt formában állítanak elő, majd a sajtolás megkezdése előtt már lézerrel kivágott lapokban érkezik a gyártósorokhoz. A lemezeket ezután egymás után berakva egy olyan magas hőfokra felfűtött kemencében melegítik fel, hogy a lemezek könnyen formálhatóvá puhulnak. A felmelegített lemezeket megedzik egy sajtolóformában, majd megszilárdítják őket, ezt követően az alkatrészek már kimagasló szakítószilárdsággal rendelkeznek. A melegen sajtolva formált lemezeket ezután kizárólag 3D-s lézeres vágással lehet megmunkálni, amelyhez az Indupro kulcsrakész megoldást kínál.

Gépparkjában megtalálhatók kifejezetten a hot-forming alkalmazásokra fejlesztett 3D-s lézervágó cellák is, amelyeket heti négy műszakban üzemeltetnek. A csúcskategóriás 3D-s lézeres berendezéseket CO2- vagy szilárdtest-lézerberendezéssel szerelték fel, a melegen sajtolt karosszéria-alkatrészek megmunkálására az utóbbi lézerforrás az alkalmasabb. A folyamatos üzemű szilárdtestlézer kivételes vágási sebességet eredményez, így rendkívüli termelékenységre képesek a gépek. Ezeket a berendezéseket mind a megmunkálóterületet, mind pedig a befoglalóméretet tekintve tipikusan erre az alkalmazásra optimalizálták, továbbá a nagy termelékenység elérését dinamikus forgóasztal segíti a még rövidebb megmunkálási ciklusidő garantálásával.

Az Indupro a több tízéves lézeres szakmai tapasztalaton túl minden olyan, a gépekhez kapcsolódó technológiával rendelkezik, amely a még hatékonyabb termelést segíti elő, így a folyamatos fókusztávolságot tartó dinamikus vágófej, valamint olyan egyéb funkciók, mint a kivágott darab figyelésére szolgáló érzékelők vagy a behelyezett darab pozícióját

A következő munkafázisok

Miután a melegen sajtolt alkatrészek átestek a 3D-s lézervágáson, a különböző elemek összehegesztve alkotják az autó karosszériáját. A robusztus hegesztési varratok elkészítéséhez az Indupro szintén megoldást kínál, hiszen 3D-s lézeres megmunkálógépei 3D-s hegesztésre is képesek, és azokkal bármilyen hegesztési varrat megvalósítható a térben. Továbbá a gyártás folyamán az alkatrészek nyomon követhetőségéhez szükség lehet eltávolíthatatlan lézeres jelölésre is, amihez a cég ugyancsak megoldást kínál ipari lézeres jelölőberendezései segítségével.