Megvannak a mintagyárak
A Festo AM Kft.-t, a Roto Elzett Certa Kft.-t, az Eltec Holding Kft.-t, a Continental Automotive Hungary Kft.-t és a Macher Zrt.-t válaszotta ki a kormány nyílt közbeszerzésen. 

Az „Ipar 4.0 Mintagyár Projekt” keretében kiválasztott öt mintagyár segíti a feldolgozóipari kis- és középvállalkozásokat (kkv) abban, hogy valós környezetben ismerjék meg a jövő termelésében meghatározó szerepet játszó ipar 4.0 megoldásokat, fejlett technológiákat, és ezeket a saját működésükbe integrálhassák azokat. 

Gyárlátogatás ON

A mintagyár státuszra nyílt közbeszerzés keretében lehetett pályázni, melynek során a jelentkezőkkel szemben elvárás volt, hogy legalább háromféle (bizonyos ajánlattevőknél legalább ötféle) ipar 4.0 technológiával és üzleti megoldással rendelkezzenek és képesek legyenek azok használatát, alkalmazását valós gyártási körülmények között bemutatni. Ilyen ipar 4.0 technológiák például a gyártás/ellátás vizualizáció, a MES (manufacturing execution systems), az ellátási lánc-, készlet- és termeléstervezés optimalizálás, az ERP (vállalatirányítási információs rendszer), az advance planning rendszerek, a big data, az intelligens energiafelhasználás, a robotokkal támogatott gyártás, az additív gyártástechnológiák, köztük a 3D-nyomtatás stb. Fontos bírálati szempont volt még, hogy a termelő kkv-k munkatársai számára alkalmasak legyenek demonstrációk és workshopok szervezésére és lebonyolítására, biztonságos és kulturált környezetet biztosítva.

A kiválasztott gyárak

- Festo-AM Kft.

Sűrített levegő előkészítő egységek, vákuumgenerátorok és a legkorszerűbb biztonsági kapcsolószelepek termék- és gyártástechnológiai fejlesztője és gyártója

- Roto Elzett Certa Vasalatgyártó és Kereskedelmi Kft.

Jelenleg a piacot vezető vasalatgyártó vállalkozás.

- Eltec Holding Kft.

Kábelköteg-gyártással és fröccsöntéssel foglalkozó, IT-technológiákat és applikációkat alkalmazó gyár.

- Continental Automotive Hungary Kft.

A budapesti gyár világszerte meghatározó autómárkák elektromos vezérlőegységeinek, meghajtó és mechatronikai rendszereinek, kijelzőinek, infotainment rendszereinek előállításával foglalkozik

- Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt.

A gyár profiljához tartozik többek között elektromechanikai fejlesztés, gyártástechnológiák kidolgozása, fröccsöntés és fémgőzölés.

A mintagyáraknál előzetes regisztrációra már most is lehet jelentkezni a www.ipar4.hu oldalon.

A demonstrációk olyan kkv munkatársak számára szervezett bemutatók, amelyeken egyszerre 10-15 ember vehet részt, 3 órás intervallumban. A projekt két éves időszaka alatt 4000-5000 kkv-t fogadnak majd a mintagyárak. Ez, csoportlétszámtól függően, évente 50-70 demonstrációt jelenthet gyáranként. Minden mintagyárnak kötelező továbbá két félnapos „ipar 4.0 működés bemutatása” workshopot is szerveznie, átlagosan 250 fő számára két év alatt, néhánynak pedig két napos termelésmenedzsment workhopot is, átlag 400 ember befogadásával.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elmondta: a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) lévő 2,3 milliárd forint keretű kiemelt projektet az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) részvételével létrejött konzorcium valósítja meg.
A program célja a szemléletformálás, a demonstráció, a fejlesztés és a minősítés. A programban részt vevő kkv-k egyebek közt térítésmentesen szerezhetnek ipar 4.0 minősítést, kaphatnak vállalatra szabott fejlesztési tervet, ismerkedhetnek meg a mintaalkalmazásokkal.