Rugalmas, mégis tipizált automatizálás
Ahogy a NYÁK-lapok sikeresen tudtak kisebb helyen egyre több elektronikai elemet felhalmozni, úgy a csatlakozófejek fejlesztői nagyobb energiát és érintkezési sűrűséget igyekeztek minél könnyebb csatlakozófejekbe helyezni. A családi tulajdonú brit gyártó, a Harwin Plc a Festo automatizálására támaszkodik a gyártási folyamata minőségének és rugalmasságának megőrzése érdekében az olyan berendezések segítségével, mint az YJKP szervoprés és az YXMx kompakt anyagmozgató rendszer.

A Harwin csatlakozói kiváló minőségűek, megbízhatók és tartósak, így még szélsőséges környezetben is használhatók. Nem csak az általános ipari ügyfelek számára ideálisak, de még a kifejezett nagy teljesítményt igénylő megbízók is támaszkodhatnak rájuk például a repülőipar és autóipar terén, így a csatlakozóknak minden esetben rendkívül szigorú minőségi követelményeknek kell megfelelniük.

A Harwin válasza ezekre a piaci viszonyokra az volt, hogy megjelentette a Gecko csatlakozócsaládot, amelynek gyártását a kezdeti manuális folyamattól a mára már magasan automatizált megoldásáig fejlesztette, amellyel évente több százezer csatlakozót képes legyártani.

Moduláris koncepció

A Harwin új gyártósor kialakításába fogott azzal a céllal, hogy a Gecko-sorozat előállítását még hatékonyabbá tegye. Mind a magas automatizáltsági szint, mind pedig a nagyfokú rugalmasság szükséges volt ahhoz, hogy különböző formájú és méretű csatlakozókat lehessen egyetlen szerelősoron előállítani. „Ezért a Festo vállalattal egy moduláris koncepciót dolgoztunk ki” – mondja Paul McGuinness, a Harwin műveleti igazgatója.

A szerelősor három állomása a behelyezést, a sajtolást és a hajlítást végzi a Festo tipizált összetevői segítségével (forrás: Festo)

A vállalat új szerelősorait a Festo YJKP szervoprése és YXMx kompakt anyagmozgató rendszere alkotja. Az anyagmozgató rendszer gondoskodik a munkadarab-mozgatók és a rendszer több állomásán összeszerelt műanyag csatlakozóházak x-y tengelyű mozgásáról. A szervoprés egy könnyen konfigurálható pozíció- és erővezérelt mozgást hajt végre a z tengelyen, amely az érintkezőtűk sajtolásához és hajlításához szükséges.

Szabványosított alkatrészek

Az összes állomáson az elektromos és pneumatikus hajtásokat a saját CECC-X vezérlő, valamint a CPX/MPA szelepsziget szabályozza. Ezek a Festo-rendszerek maximális tipizálást és modularitást tesznek lehetővé, hiszen a típusalkatrészeket használják mindenhol. A csatlakozók gyártásához kiépített szerelősorok egyike három központi állomással rendelkezik az érintkezőtűk behelyezéséhez, sajtolásához és hajlításához.

CECC-X vezérlő CMMP motorvezérlő szoftverrel
Az első állomásnál a munkadarab-szállító elemekre felkerülnek a csatlakozóházak. Ugyanitt az YXMx kompakt anyagmozgató rendszerrel történik a pozicionálás a csatlakozótűk behelyezéséhez. A második állomásnál a szervoprés a csatlakozóházba préseli az érintkezőtűket. A Festo HGPT megfogó pontosan rögzíti a csatlakozóházat tartó munkadarab-szállító elemeket, miközben a tűket illesztik.

Dinamikus és precíz

A kompakt anyagmozgató rendszer kinematikája révén dinamikus és precíz mozgás történik, valamint a csatlakozók pontosan a préselő szerszám alá kerülnek. A kis mozgó tömegnek köszönhetően ez hibamentesen történik. Az YJKP moduláris szervoprés zárt hurkú szervomotorból, mechanikus tengelyből, mozgásvezérlőből, erőmérőből és egy alkalmazásszoftverből áll. Az eredmény a tűk precíz, nagy teljesítményű és kifinomult mozgatása a kívánt pozícióba.

Megbízható, pontos, alacsony tartja a költségeket

Az anyagmozgató rendszer és a szervoprés a tűk megfelelő szögbe történő hajlításának utolsó állomásaként szolgál. A CECC-X vezérlőben található CoDeSys szoftver a szervoprés profiljának átfogó felügyeletét teszi lehetővé, továbbá a ciklus egésze során gondoskodik a pozíció és az erő ellenőrzéséről.

Dinamikus és precíz: az YXMx kompakt anyagmozgató rendszer gondoskodik a szervoprés alatti csatlakozók x-y mozgásáról

Ezáltal könnyen a különböző csatlakozóváltozatokhoz adaptálható a préselési profil, és még programozási ismeretekre sincs szükség. A három CPX szelepszigetet a CECC-X vezérlő szabályozza, és ezek működtetik a különböző elektromos és pneumatikus megfogókat és aktuátorokat. „Az automatizált moduláris koncepcióval alacsony gyártási költségek, nagyfokú megbízhatóság, precízió, ismétlési pontosság és rugalmasság érhető el” – összegezte Paul McGuinness automatizálási szakértő.