Iparstratégiai együttműködés jött létre
Hazai kutatóintézetek, oktatási intézmények, valamint Magyarország meghatározó vállalkozásainak szerepvállalásával jött létre az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform.

Az Ipar Napjai kiállítás ünnepélyes megnyitóján mutatkozott be a Nemzetgazdasági Minisztérium gondozásában létrejött Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform május 24-én a Hungexpón. A hazai kutatóintézetek, oktatási intézmények és magyarországi telephellyel rendelkező vállalkozások részvételével megalakult társulásnak alapító tagja az Aventics Hungary Kft. is. A felkért tagok az Irinyi-terv keretében Magyarország hosszú távú ipari fejlődését kívánják biztosítani az elkövetkező időszakban.

„Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy alapító tagként vállalhatunk részt az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform iparágat érintő munkásságában” – nyilatkozta Gödri István, az Aventics Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. A vezető egyetértett abban, hogy az új technológiai irányzatokkal az internetgazdaság alapjaiban változtatja meg a hazai gyártástechnológia felépítését. Az utóbbi években tapasztalható nemzetközi átalakulási folyamat fokozott innovációs lépésekre ösztönzi a gazdaság szereplőit, így a hazai meghatározó cégeket, oktatási intézményeket, valamint a gazdaságpolitika érintett intézeteit.

A Nemzetgazdasági Minisztérium által kidolgozott Irinyi-terv célja, hogy megteremtse a magyar gazdaság hosszú távú növekedésének hajtóerejét. A program Magyarország iparstratégiája mellett az Európai Unió kiemelt célkitűzéseiről is átfogó képet nyújt. Ennek megfelelően bemutatja az ország iparának helyzetét, a hazai vállalkozói környezetet, valamint az iparfejlesztés támogatási rendszerét. Az Irinyi-terv az általános elképzeléseken túl lefekteti azokat a pilléreket, amelyek mentén Magyarország feldolgozó iparának fejlődése biztosítható a következő időszakban: az új technológiák, illetve a digitális technológiák felhasználását, az energia- és anyaghatékonyságot, továbbá a táji adottságokon alapuló megfelelő területhasználatot, a területi egyenlőtelenségek oldását, a munkahelyteremtés ösztönzését és a foglalkoztatás bővítését, valamint a hazai erőforrások hasznosítását. A kormány célja, hogy 2020-ra az ipari termelés aránya a hazai össztermék mostani 24 százaléka helyett megközelítse a 30 százalékot.