Fél évszázados hagyomány ipar 4.0-köntösben
A hazai gyártási tevékenység beindulása óta eltelt három év tapasztalatairól és a további fejlesztésekről adtak tájékoztatást az egri Aventics Hungary Kft. vezetői egy múlt heti rendezvényen Budapesten.

Az Aventics Hungary Kft.-nél 3,6 millió darabos termékeladás prognosztizálható a 2016-os évre, amelyben az ipari automatizálási területnek van a legnagyobb szerepe. A cég a pneumatikus szelepek, hengerek, a hajózási és a haszongépjármű-ipar számára gyártott alkatrészeken túl a kötöttpályás közlekedés és a buszgyártás számára is egyre több terméket értékesít. Ez az eredmény a három évvel ezelőtti önálló piacra lépést követő – akkor vette át a globálisan működő, 150 éves pneumatikai tapasztalattal bíró német Aventics a Bosch pneumatikai üzletágát – folyamatos fejlődés eredménye, 2014 óta 5 százalék körül alakult évről évre a hazai gyáregység növekedése – foglalta össze az eredményeket Gödri István, az Aventics Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, aki azt is elmondta, a mennyiségi növekedésen felül kiemelt szerepe van a sikerben annak is, hogy mára közel 100 százalékos pontossággal dolgozik az üzem.

Nemzetközi viszonylatban folyamatosan bizonyítja a hazai egység, hogy képes felvenni a versenyt a nyugati szomszédok gyáraival: Németországból három szelepcsalád áttelepítése négy hét alatt zajlott le, Franciaországból pedig komplex hengerek gyártását költöztették az egri üzembe, ezen termékek értékesítése decemberben kezdődik meg.

Idén jött létre a termékfejlesztési osztály Egerben, amely jelenleg öt munkatárssal dolgozik, de ezt két éven belül 25 főre kívánják bővíteni. „A kezdeti, házon belüli fejlesztési tevékenységek a meglévő termékeinkhez köthetőek, azonban néhány éven belül már új megoldásokban és egységekben szeretnénk gondolkodni” – tette hozzá Gödri István.

 Az online felületek egyre hatékonyabbak

Hegymegi István kereskedelmi vezető többek között a napjainkban kikerülhetetlen online erősítésben elért eredményekere hívta fel a figyelmet. Az indirekt, emberi közreműködés nélküli elektronikus értékesítés napjainkban már szinte alapvetésnek számít, de az Aventics ennél kifinomultabb megoldásokkal is segíti ügyfeleit. A szakember két példát hozott a fejlett online segédeszközökre. Az elsővel helyettesítő termékek kiválasztása oldható meg. Az unikumnak számító szoftver 4-5 nagy versenytárs konkurens termékeire vonatkozó adatok tárolása és az Aventics-gyártmányok paramétereivel való összehasonlítása révén oldja meg, hogy a karbantartók meghibásodás esetén helyettesítő terméket találhassanak, így adott esetben sokkal gyorsabban helyreállíthassák a termelés menetét.

A másik jelentős megtakarítást hozó segédeszköz az online költségmegtakarítási kalkulátor, amely azt számítja ki, hogy ha a gyakorta túlméretezett pneumatikus egységek helyett dimenzióváltással kisebbeket alkalmaznak, akkor ez milyen közvetlen anyagi előnyökhöz juttatja a felhasználót. Ez egyfajta személetváltozáshoz is hozhat, hiszen amíg például az elektromossággal vagy az épületüzemeltetéssel kapcsolatos megtakarítási potenciálok kihasználása már széles körben elterjedt, addig a pneumatikában rejlő pluszok többnyire kiaknázatlanok maradnak, mert a gyártás biztonsága szembe kerül az innovációval.

Az Ipar 4.0 platform részvevője

Az automatizáltság, az adatgyűjtés, a kommunikáció és egyes rendszermegoldások már az elmúlt években is innovatív irányt képviseltek az egri üzem egyes folyamatain belül. Az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platformot a Nemzetgazdasági Minisztérium, valamint a Magyar Tudományos Akadémia hozta létre, ahová az Aventics Hungary Kft. alapító tagként kapott meghívást. A platform keretein belül olyan szakmai munkában kíván az Aventics részt venni, amellyel a tagok a folyamatos fejlődését egy jól összehangolt együttműködés keretében tudják biztosítani – mondta el Gödri István.

Bár a saját gyártási keretek között az ipar 4.0 már nem jelent újdonságot, a termékeknek a felhasználásuk helyén egy digitalizált környezetbe való beilleszkedése még várat magára, ami elsősorban anyagi kérdés. Vagyis még túl sokba kerülnek azok az érzékelők, amelyekkel a gépek egymás közötti kommunikációjához (M2M) szükséges adatok gyűjtéséhez a pneumatikus elemeket fel kellene szerelni. De amint ez gazdaságosan megoldhatóvá válik, elhárul az akadály az elől, hogy folyamatosan monitorozni lehessen ezeknek a gépegységeknek a működését is, és a mindenkori állapotnak megfelelő beavatkozással hozzá lehessen járulni a termelékenység növekedéséhez – tette hozzá Hegymegi István.

Fél évszázada Egerben

Jövőre lesz 50 éves a pneumatikagyártás Egerben, az eredetileg itt működő Finomszerelvénygyárral kezdődően az utódok is 1967 óta folyamatosan meghatározó szereplői a hazai pneumatikagyártásnak. Ritka példája ez a rendszerváltás után is életben maradt ipari nagyüzemeknek. A Mecman, a Mannesmann Rexroth, a Bosch, 2014 óta pedig az Aventics jelentik a legfontosabb mérföldköveit az egymás utáni tulajdonosváltásoknak. A fél évszázados jubileum kapcsán a jövő év elejétől rendezvénysorozat kezdődik, amelynek keretében Eger városában több helyszínen és az üzem területén is fotókiállításokkal találkozhatunk majd. Gödri István elmondta, hogy ezek legfontosabb célja megmutatni az embert, munkatársaikat, akiknek a vállalat sokéves sikertörténetét köszönhetik.

Ezen kívül május 4. és 6. között tartják a X. Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyt, amely az eddigi pneumobil versenyek történetének legmagasabb részvételi aránya mellett, hét ország közel 60 induló csapatával ad lehetőséget a lelkes mérnökhallgatóknak, hogy elméletben és a pályán is bizonyítsanak.