A beszállítók fejlesztését segítő mintagyárakat hoznak létre
Még májusban várható a megállapodás a beszállítók fejlesztését segítő mintagyárak rendszerének létrehozásáról, amelyben a kkv-k láthatják a legújabb technológia, a digitalizált termelés előnyeit.

Ezt Pomázi Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára az Ipar Napjain tartott jármű- és gépipari beszállító konferencián mondta el. 

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK), valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) közös rendezvényén Pomázi szólt arról is, hogy a kormány hazai forrásból Nemzeti Beszállítói Programot, az Európai Unió forrásainak felhasználásával pedig integrátori programot működtet, mindkét programban a hazai kkv-k beszállítói potenciáljának javítását szeretnék elérni.

Dale A. Martin, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) elnöke a konferencián elmondta, hogy szervezetük 2012-ben döntött a beszállító-fejlesztési munkacsoport létrehozásáról. Kapcsolatban állnak a német beszerzési és anyaggazdálkodási szövetséggel, a szakmai együttműködés keretében évente tartanak beszállítói találkozót. Az idén az október 25-26-i prágai közös szervezésű találkozón a német nagyvállalatok beszerzési vezetőivel lehet találkozni, a rendezvényre a magyar beszállítókat is várják - mondta a DUIHK elnöke.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a magyar gazdaságban pozitív folyamat alakul ki, egy-egy nagyobb városban egy erős multicég köré tömörülnek a beszállítók, és egyre nagyobb területet fednek le, egy idő után összeérnek. Példaként említette Nyugat-Magyarországon az autóipari klaszter létrejöttét.

Az MKIK elnöke kiemelte, a beszállítóvá válásban fontos elem a digitalizáció, a kamara programot működtet a vállalkozások digitalizációjának növelésére. Az üzlet a hálón kamarai programban a cégek beszállítót kereshetnek, illetve jelezhetik együttműködési szándékukat – tette hozzá.