Lankadt a befektetők optimizmusa
A magyarországi német társaságok kevésbe optimisták a magyarországi gazdasági helyzet megítélésében, mint fél évvel ezelőtt – állapította meg a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara a 86 vállalat válaszából készült őszi felmérésében.

Dale A. Martin, a DUIHK elnöke az MTI-nek eljuttatott közleményben kiemelte: a cégek a magyar gazdaság jelenlegi helyzetét a tavaszi felméréshez hasonlóan még mindig pozitívnak tekintik, de az elkövetkező időszakra vonatkozó kilátásokat némileg borúsabbnak tartják.

A legfrissebb felmérés szerint a válaszadók mindössze 35 százaléka várja az általános gazdasági helyzet további javulását, szemben a tavaszi 43 százalékkal, viszont a romlásra számító vezetők aránya 13 százalékra nőtt a tavasszal mért 6 százalékról. 

A közlemény szerint hasonló képet mutat a saját iparág és a saját üzleti helyzet értékelése is. Míg tavasszal a válaszadók 70 százaléka az árbevétel emelkedésére, 6 százalék annak csökkenésére számított, jelenleg az arány 55, illetve 17 százalék. 

Az exportra vonatkozóan a válaszadók 42 százaléka pozitív, 5 százaléka negatív várakozást fogalmazott meg még tavasszal, a mostani felmérésben 27 százalékuk pozitív, 11 százalékuk negatív tendenciáról adott számot. 

A szakképzett munkaerő hiánya dominál a kockázatokban

A kamara szerint ezek az becslések összhangban vannak más intézmények előrejelzéseivel. Felidézik, hogy az Európai Bizottság júliusi előrejelzésében megállapította, hogy a belföldi kereslet továbbra is dinamikusan fejlődik, azonban a külföldi piacokon uralkodó helyzet egyre kevésbé támogatja a magyarországi növekedést.

A német kamara úgy látja, hogy a gyengülő növekedési kilátások elkerülhetetlenül a foglalkoztatási és a befektetési szándékok kiigazításához is vezetnek. Tavasszal még a megkérdezett vállalatok 53 százaléka jelezte, hogy növelné munkahelyeinek számát, és csak 9 százalék számolt be csökkentési szándékról, a jelenlegi felmérésben ez az arány viszont 41, illetve 15 százalék.

A beruházási terveknél hasonló eltolódás mutatkozik: a tavaszi felmérésben a válaszadók 43 százaléka tervezett több, és 11 százalékuk kevesebb beruházást, mint az előző évben, jelenleg azonban ez az érték 37, illetve 13 százalék – írja a DUIHK.

A közleményben rámutatnak arra, hogy a felmérés alapján a szakképzett munkavállalók hiánya továbbra is dominál a jövőbeni kockázatok kérdésére adott válaszok között.

A DUIHK az idén továbbra is erős, mintegy négy százalék körüli gazdasági növekedésre számít, de 2019-re bizonyos mértékű lassulást feltételez.