Innovatív logisztikai ötleteket díjaz a DHL
Diákok, kutatók és startup cégek számára hirdet innovációs versenyt a DHL világszerte, amelyre két kategóriában várnak pályázatokat.

Az első kihívás egy raktári árukiszedő robot prototípusának kifejlesztése, a második pedig egy, a közösségi gazdaság modelljén alapuló logisztikai megoldás kidolgozása.  A nyertesek összesen több mint 6 millió forint értékű támogatásban részesülnek, és a DHL-lel közösen készíthetik el ötletük koncepció tervét.

„Mind a robotika, mind pedig a közösségi gazdaság elvén alapuló megoldások meghatározóak lesznek a logisztika jövője szempontjából. Várakozásaink szerint a robotok alkalmazása kevesebb mint 5 éven belül mindennapossá válik a raktárakban, elsősorban az árukiszedés és az árumozgatás területén” – mondta el Bándli Zoltán, a DHL Express magyarországi ügyvezető igazgatója, és hozzátette: „Bár a közösségi gazdaság elvét jelenleg elsősorban a vendéglátás és a közlekedés területén alkalmazzák, bízunk abban, hogy a logisztikában is újszerű megoldásokat hozhat, a fenntartható és költséghatékony működés érdekében.”

A robotikai kihívás során arra kérik a pályázókat, hogy egy mobil árukiszedő robot prototípusát hozzák létre, amely önállóan közlekedik a raktári polcok között, és képes arra, hogy a megfelelő árukat a polcról egy kézikocsira helyezze. További elvárás, hogy a robot sétának megfelelő sebességgel közlekedjen, és a megtelt kocsit önállóan juttassa vissza a csomagolórészlegre.

Az innovációs kihívás második pillére a közösségi gazdaság logisztikai alkalmazására fókuszál. A feladat olyan ötlet vagy megoldás kifejlesztése, amely egy logisztikai kihívásra vagy gyakorlati problémára ad választ, és a közösségi gazdaság üzleti modelljére, vagyis megosztott eszközökre és erőforrásokra épít, és amely az üzleti haszon mellett társadalmi előnyt is hordoz.

Az innovációs versenyre 2017. szeptember 16-áig lehet jelentkezni az ötletet bemutató dokumentummal és videóval a dhlinnovationchallenge.com weboldalon.

A kiválasztás első szakaszában a DHL vezető szakértői áttekintik a beérkezett anyagokat, és három-három pályázatot juttatnak a döntőbe mindkét kategóriában. Elsősorban a funkcionalitás, az esztétika, a kereskedelmi megvalósíthatóság, illetve a logisztikai kihívásra nyújtott megoldás mentén értékelik az ötleteket. A hat döntős jelölt 2017. november 16-án mutathatja be terveit a logisztikai szakma mintegy 180 elismert vezetője és trendszakértője előtt a németországi Troisdorf városában megrendezett DHL innovációs napon. A verseny nyerteseit a helyszínen választják ki, akik a pénzdíj mellett lehetőséget kapnak arra, hogy a DHL-lel közösen készítsék el ötleteik koncepció tervét.