Intelligens robotok veszik át a raktárosok munkáját
Közösen tesztelt mobil robotokat a DHL és a Wärtsilä finn energetikai technológiai cégcsoport a vállalat legnagyobb európai elosztóközpontjában, a hollandiai Kampenben. A raktárban összpontosul a Wärtsilä alkatrészeihez kapcsolódó minden logisztikai folyamat, a rendelésfelvételtől a végfelhasználóknak történő kiszállításig.

A projekt elsődleges célja annak felmérése volt, hogy milyen módon alkalmazhatóak a legújabb technológiai innovációk a napi raktári munkában. A két cég emellett azt is szerette volna feltárni, hogy hogyan működik a dolgozók és robotok közötti munkakapcsolat a gyakorlatban, illetve milyen hozzáadott értéket nyújthat a robotika raktári környezetben.

A projekt egyik legfontosabb tapasztalata, hogy a mobil robotrendszer jelentősen leegyszerűsítette a ponttól pontig történő árumozgatást. A raktár ezen munkafolyamatait csupán néhány nap alatt le tudták képezni a mobil robotrendszer segítségével, komplex programozási feladatok nélkül, és szükség esetén ugyanilyen gyorsasággal lehet módosítani a rendszert, a mai dinamikus környezet elvárásainak megfelelően.

„A raktári dolgozók központi szerepet játszottak a teszt során. A rendszert úgy terveztük, hogy a robotok az alkalmazottakkal közösen dolgozzanak, és mentesítsék őket a jelentős fizikai megterheléssel járó feladatok alól. A robotok napi 30 km-es sétát spórolnak meg a dolgozóknak, javítva a munka hatékonyságát és biztonságát is a raktári munkakörnyezetben” – mondta el Üveges Zoltán, a DHL Express magyarországi üzletfejlesztési vezetője.

Az alkalmazottak érintőképernyők segítségével léphetnek kapcsolatban a robotokkal, és egy gombnyomással munkába állíthatják őket. Az autonóm mobil robotok egyszerre közel 80 kg árut tudnak mozgatni, és egy kocogó ember sebességével közlekednek: 1 másodperc alatt akár 2 métert is meg tudnak tenni. Amikor 9 órányi munka elteltével akkumulátoruk töltést igényel, a robotok automatikusan a töltőállomás felé veszik az útjukat. Az intelligens robotok emellett saját helyzetüket, illetve a környezetükben lévő embereket, tárgyakat is érzékelik, illetve képesek különbséget tenni a mozgó és álló tárgyak között. Ennek köszönhetően kitérnek a tárgyak útjából, így biztonságosan tudnak dolgozni emberek környezetében is.

Az intelligens mobil robotok ezen generációja várhatóan jelentősen átalakítja majd a logisztikai iparágat. A robotoknak köszönhetően ugyanis a raktári dolgozók egy adott feladatot sokkal gyorsabban és kisebb energiafelhasználással tudnak majd teljesíteni, ezáltal jelentősen növelve a hatékonyságot.