Innovációs díjat nyert a ReWater víztisztító konténer
A ReWater olyan konténeres megoldású, összetett technológiai elemekből álló víztisztító berendezés, amely bármilyen édes vízből, akár biológiai tisztításon átesett kommunális szennyvízből is képes tiszta, egészséges ivóvizet előállítani.

November utolsó három napján, a Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 (BWS 2016) társeseményeként megrendezésre került Fenntartható Vízipari Megoldások Szakkiállítás a fenntartható, környezetbarát, innovatív, versenyképes vízipari megoldások bemutatásán keresztül kínált lehetőséget mindazon vállalkozások számára, amelyek aktívan kapcsolódnak a víz kérdésköréhez. 

A szakkiállítás szervezői – a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Magyar Vízipari Klaszter – felismerve a tényt, miszerint a vízipar területén aktívan működő cégek, illetve a vízügyi tudományos szektor képviselői jelentős mértékben hozzájárulnak vizeink védelméhez, valamint a vízügyi fejlesztések eredményes megvalósításához, BWS 2016 Szakkiállítás Vízipari Innovációs Díj megalapításáról döntöttek. A díjra az expo kiállítói és az Innovációs Nap előadói nevezhettek olyan termékeikkel, szolgáltatásaikkal és innovatív technológiai megoldásaikkal, amelyek jelentős mértékben segítik elő vizeink védelmét, valamint a vízügyi fejlesztések eredményes megvalósítását.

A kiállító Pureco Kft. és Fővárosi Vízművek legújabb közös fejlesztésükkel, a ReWater ivóvíztisztító konténerrel jelentkeztek erre a jelentős megmérettetésre. A nemzetközi zsűri, az Európai Bizottság Kutatás-fejlesztési Központjának (JRC) vizes ágazatának vezetője, a WWF vizes programjának igazgatója, a Nemzetközi Tudományos Bizottság (ICSU) elnöke, a Köztársasági Elnöki Hivatal képviselője, a Magyar Mérnöki Kamara vizes tagozatának vezetője, az Eötvös József Főiskola rektora, az Európai Vízügyi Szövetség elnöke és az Európai Innovációs Partnerség igazgatói tanácsának tagja a beérkezett pályázatok közül a ennek a konténeres ivóvíztisztító rendszernek ítélte oda a díjat. 

A víztisztító konténer belső kialakítása

A díjátadáson Giovanni Bidoglio, a JRC vizes ágazatának vezetője méltatásában kiemelte, hogy mennyire fontos, hogy ez az innováció a vízhiánnyal küszködő térségeknek helyben kínál megoldási lehetőséget és ahhoz járul hozzá, hogy az éltető víz mindenki számára elérhető legyen.

A biológiailag tisztított szennyvízből ivóvizet előállító berendezés az ivóvíz tisztítási technológiák közül az egyik legkorszerűbb módszert, fizikokémiai előkezeléssel egybekötött fordított ozmózisos tisztítási eljárást alkalmaz. A tisztított vízből ionok pótlásával és fertőtlenítéssel állít elő emberi fogyasztásra alkalmas ivóvizet. A kompakt, moduláris és költséghatékony megoldás készre szerelt konténerben érhető el, amelyet mindig a telepítési helyszín adta specifikumoknak és az adott feladatnak megfelelően alakítanak ki, rugalmasan kezelve a modulok számát, azok kapcsolási sorrendjét.

A ReWater ivóvíztisztító konténer könnyen és gyorsan telepíthető ott, ahol leginkább szükség van rá: vízhiányos területeken, szennyezett vízbázisok esetén, táborokban, katasztrófahelyzetek idején stb.

A Budapesti Víz Világtalálkozón nemcsak a ReWater konténert lehetett megtekinteni, de meg is lehetett kóstolni a berendezés által megtisztított ivóvizet (forrás: Pureco)

A fejlesztés hosszas előkészületeket követően év elején indult, a munkában a Magyar Vízipari Klaszter tagjai, a Pureco Kft. a technológiai elemek tervezésével, a BDL Kft. a gépészeti tervezési megoldásokkal, a Fővárosi Vízművek Zrt. a gyártási és logisztikai tevékenységek elvégzésével vett részt. Az elkészült mintakonténert október és november folyamán a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepen (BKSZTT) tesztelték, és a rendkívül precíz mérnöki és gyártási munkának köszönhetően elmondható, hogy a BKSZTT biológiailag előkezelt vízéből a ReWater konténer emberi fogyasztásra alkalmas ivóvizet állított elő.