Gépek hálózatba kapcsolása utólag
A Rexroth legújabb megoldásával a régi gépek könnyen ipar 4.0-ra alkalmassá tehetők. Homburgban, a Rexroth saját gyárában már a tesztüzem alatt 25 százalékkal csökkentek a meghibásodásból adódó költségek.

Amikor ipar 4.0-ról beszélünk, legtöbbször vadonatúj gyártósort képzelünk magunk elé. Sok vállalat működőképes gépparkkal rendelkezik, egyetlen dolog hiányzik csak: ezek csatlakozása a hálózathoz. Az új IoT Gatewayjel a Rexroth a megfelelő megoldást kínálja ahhoz, hogy a meglévő berendezéseket hálózatba kapcsolhassuk. Ezzel például a modern állapotfelügyelet egyszerűen és gyorsan, akár utólag is hálózatba köthető.

Gyors retrofit

A piacra való bevezetés előtt a homburgi saját gyáregységben tesztelték az IoT Gatewayt, ahol hidraulikus szelepeket gyártanak. A gyárban Fabian Borowski felelős az összes ipar 4.0-témáért, aki szerint „a gyártás digitalizálásában látjuk az esélyt arra, hogy az üzemet a jövő elvárásaira felkészítsük. Átalakítás esetén mindig figyelembe kell vennünk a gazdaságosságot”. Csapatának különösen fontos, hogy a hardvereket és a szoftvereket a lehető legkisebb ráfordítással illeszthessék a meglévő rendszerhez.

Az állapotfelügyelet utólag is hálózatba köthető (forrás: Bosch Rexroth)

Az IoT Gatewayjel egy 2007-es évjáratú próbapadot szereltek fel, amely a szelepek részecske- és forgácsszennyeződéseit vizsgálja. „A webalapú konfigurációnak köszönhetően egy karbantartó programozási ismeretek nélkül fél nap alatt lebonyolította az üzembe helyezést” – mondja Borowski. A hagyományos technológia bővítése eddig átlagosan egy hetet vett igénybe.

Karbantartás igény szerint

Az IoT Gateway segítségével a homburgi próbapadot teljes mértékben integrálták a gyártásirányítási rendszerbe. Az eszköz a szenzorok adatait a Bosch Software Innovations által kifejlesztett Production Performance Manager szoftvernek továbbítja, amely a szűrők tisztaságát felügyeli, és az olajban lévő részecske- és vízmennyiséget rögzíti. Az eredményeket átlátható módon megjeleníti, és automatikusan az illetékes munkatársnak továbbítja, aki így időben le tudja cserélni az elszennyeződött szűrőt. Az átalakított próbapad mostantól bármikor folyamatosan minőségi adatokat szolgáltat, ami megfelel a rendkívül fontos vevői elvárásnak. A megelőző karbantartás csökkenti a leállási időket, és egyidejűleg ezek költségeit 25 százalékkal. „Az utólagos hálózatba kapcsolás 18 hónapon belül megtérül – ezért további 23 próbapadot kapcsolunk az IoT Gateway segítségével hálózatba” – jelzi a további terveket Borowski.