A fejlődés egyik mozgatója a Boschnál a digitalizáció
13 százalékkal, 1304 milliárd forintra nőtt a magyarországi tevékenység éves árbevétele 2017-ben, ezer új munkahely létesült, és a Bosch-csoport fejlesztéseinek fókuszában továbbra is az ipar 4.0 megoldások, az automatizált vezetés és az elektromos mobilitás áll – hangzott el a vállalat évértékelőjén csütörtökön Budapesten.

Daniel Korioth, a magyarországi Bosch-csoport vezetője az eseményen elmondta, a technológiák és a szolgáltatások szállítójaként világszerte vezető szerepet betöltő vállalat magyarországi tevékenységének minden területén növekedést ért el 2017-ben. Teljes hazai árbevételét, beleszámítva a nem konszolidált vállalatok árbevételét és a saját vállalatai között folytatott kereskedelmi tevékenységeket is, 13 százalékkal, 1304 milliárd forintra növelte az elmúlt üzleti évben. Ugyanebben az időszakban a magyar piacon elért forgalma 2 százalékkal, 244 milliárd forintra nőtt. „Ez az év is ígéretes lesz számunkra, számos korábban elkezdett beruházás és fejlesztés átadásra kerül” – jelentette ki a vezető.  Az idei évvel kapcsolatban hozzátette: „A pozitív fejlemények és az első negyedév jó üzleti teljesítménye alapján az árbevétel további növekedésére számítunk idén is.

Daniel Korioth, a magyarországi Bosch-csoport vezetője évet értékel

A Bosch 2017-ben is egyike volt azon vállalatoknak, amelyek a legnagyobb létszámbővülést mutatták a magyarországi magánszektorban: az elmúlt évben ezer új munkahelyet hozott létre az országban. A cégcsoport munkavállalóinak száma Magyarországon így több mint 13 500 fő, közülük több mint 2300 szakember dolgozik a kutatás-fejlesztés területén. Somogyi András, a Bosch-csoport humánerőforrás-igazgatója az eseményen elmondta, hogy az általános szakemberhiány közepette a megfelelő mennyiségű és minőségű humán erőforrás biztosításában a vállalatnál elsődleges a munkaerő megtartása, amelyet a munkakörülmények folyamatos javításával érnek el. Ezen felül jelentős utánpótlás származik a kiterjedt gyakornoki programból és a számos oktatási intézménnyel való együttműködésből.

Kerekasztal az ipar 4.0 körül

Az évértékelőt idén először rendhagyó módon kerekasztal-beszélgetések követték, amelyeket az érdeklődők a Bosch szakembereinek közreműködésével kaphattak betekintést a vállalatcsoport tevékenységét, eredményeit különösképpen befolyásoló területek helyzetéről, fejlődési trendjeiről. Az Ipar 4.0 címmel rendezett beszélgetésen – amellyel párhuzamosan az automatizált vezetést, illetve a jövő munkavállalóját fókuszába állító kerekasztalok zajlottak – Fükő László, a miskolci Robert Bosch Power Tool Kft. ügyvezető igazgatója és Prekel Dániel, a Bosch Rexroth Kft. projektosztályának vezetője segítette a témában való eligazodást. Megfogalmazásuk szerint az ipar 4.0 elsődleges célja a hatékonyságnövelés, amelyet az emberi döntések és beavatkozások kiváltásával, a döntési helyzetekre való sokkal gyorsabb és észszerűbb reagálással ér el. Bár a digitalizációval egyre inkább felértékelődik az IT-szektor szerepe, a hagyományos technológia jártasságnak továbbra is alapvető szerepe lesz.

Az operátorokat segítő ipar 4.0 megoldás az Év Gyára címet elnyert Robert Bosch Power Tool miskolci gyárában (forrás: Bosch)

Ez pedig többek között a Bosch erőssége is, amelyet duális stratégiája szintén nagyban hozzásegít az ipar 4.0 területén betöltött vezető fejlesztő szerephez. Az utóbbi hátterében az áll, hogy a Bosch két irányból közelíti meg a negyedik ipari forradalom elterjesztését: egyrészt szállítóként megrendelőinek kínál megoldásokat, másrészt felhasználó is egyben, mintegy pilotprojektként képes saját gyártási gyakorlatában tesztelni a fejlesztett rendszereit. A saját tapasztalatok összegyűjtésével azt tudja nyújtani más ipari szereplők számára, hogy azok már kipróbált, szükség szerint korrigált megoldásokhoz juthassanak. A vállalat szakemberei szerint a bevált alkalmazásoké a i4.0 népszerűsítésében a fő szerep, és egy néhány év múlva elképzelt hasonló beszélgetésen elsősorban az ezekből származó tapasztalatokról esik majd főként szó.

Kulcsszerepben a fejlesztés és a beruházások

Az évértékelőn elhangzott, hogy a Bosch csoport Magyarországon 2017-ben négy telephelyen minden eddiginél többet, összesen 55 milliárd forintot fordított kutatás-fejlesztésre. A miskolci kéziszerszámgyárban az innovációs tevékenység a termékötlettől a koncepciós fázison át a gyártásfejlesztésen keresztül egészen a termék piaci bevezetéséig terjed. A Bosch magyarországi autóipari mérnökei az automatizált vezetésre és az elektromos mobilitásra összpontosítva a jövő mobilitásán dolgoznak. Egerben az automatizált vezetés egyik alapját adó elektromos kormányrendszerek fejlesztésével foglalkoznak. A miskolci autóipari vállalat két, az elektromobilitás fejlesztését célzó, konzorciumi együttműködésben megvalósuló projektet is bejelentett 2017-ben. A Bosch Budapesti Fejlesztési Központ új generációs fejlesztési projektjei megvalósítására jelenlegi területe mellett 60 000 négyzetméteres telken bővíti a budapesti campust. Az új rész építése 2018 második félévében kezdődik, a tervezett átadása 2021-ben lesz és elsősorban az automatizált vezetésen dolgozó fejlesztési osztályok költöznek az új komplexumba.

A hatvani regionális logisztikai központ látványterve

A beruházások területén a Bosch 58 milliárd forinttal zárta a 2017-es évet. Az esztendő egyik legjelentősebb projektje a Bosch hatvani regionális logisztikai központja. Az új létesítmény a Bosch közép-kelet-európai régiós logisztikai tevékenységeit kapcsolja hálózatba a legmodernebb ipar 4.0 technológiák segítségével.

Jelentős növekedés a gyártásban

A cégcsoport gyártási kapacitása továbbra is dinamikus fejlődésben van. Az Egerben és Makláron működő Robert Bosch Automotive Steering Kft. 2017-ben a jövő mobilitásában úttörő szerepet játszó elektromos kormányműből akétmilliomodikat is legyártotta. A hatvani autóipari beszállítónál, a Robert Bosch Elektronika Kft.-nél nemcsak a legnagyobb volumenű a radargyártás világszerte, de a vállalat a Bosch csoport legnagyobb motorvezérlőegység-szállítója is a világon. A miskolci autóipari gyárban dolgozó szakemberek által előállított termékek is hozzájárulnak a mobilitás jövőjének formálásához, de a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. nemcsak gépjárművekbe szállít elektromos meghajtáshoz nélkülözhetetlen komponenseket. Miskolcról történik a teljes eBike-rendszer kiszállítása a világ minden pontjára. A tavaly a gyártás 15. évfordulóját ünneplő miskolci Robert Bosch Power Tool Kft. dinamikus fejlődése nem csupán a gyártási volumenben, hanem az elvégzett tevékenységek skálájának bővülésében is nyomon követhető. A miskolci kéziszerszámgyár eredményeiért idén a 10 milliárd forint feletti árbevétellel bíró cégek összetett versenyében az Év Gyára elismerést is megkapta. A miskolci vállalatot ezenfelül a Legjobb menedzsment folyamatok címmel, fejlesztési törekvéseit pedig az Ipar 4.0 Szakmai Különdíjjal jutalmazták.