Új CPS i4.0 oktatóberendezés
A szakértők világszerte egyetértenek abban, hogy az ipar 4.0 gyorsan és mélyrehatóan változtatja meg a termelési és logisztikai folyamatokat. A Bosch Rexroth elhivatottan készíti fel a műszaki szakembereket az új technológiára.

A Bosch Rexroth és a Bosch-csoport a kezdetektől az úgynevezett negyedik ipari forradalom élén jár. A vállalatcsoport azonban nemcsak fejleszti, hanem gyáraiban alkalmazza is a koncepciót és az ezzel kapcsolatos új megoldásokat. Az így gyűjtött tapasztalatok alapján a Drive&Control Academy szakemberei folyamatosan fejlesztik a legnaprakészebb tudást nyújtó ipar 4.0 képzési rendszereket, melyek realisztikus közeget biztosítanak a szakembereknek az új technológiai környezethez szükséges tudás megszerzésére.

Programozott mikrovezérlők

A képzési rendszer részét képező ipar 4.0 oktatóberendezések teljes mértékben nyílt, számos szolgáltató által támogatott programozási és kommunikációs szabványokon alapulnak. Az új CPS i4.0 képzési rendszert a gyártással kapcsolatos munkákhoz és IT-feladatokhoz alkották meg. A hardver és szoftver egy hálózatba kapcsolható kocka-összeszerelő rendszert alkot. A felhasználók így olyan előremutató készségeket tanulhatnak, mint a mozgásszekvenciák standard programozási nyelven történő programozása, az RFID-n keresztüli komponensvezérelt gyártás vagy a gyártási adatok ERP- és MES-rendszerekkel történő összekapcsolása. A CPS i4.0 újabb elemmel gazdagítja a műszaki személyzet és menedzserek főiskolákon, egyetemeken és vállalatoknál történő oktatására és fejlesztésére szolgáló képzési rendszerek portfólióját. Ide tartozik a hardver, szoftver, valamint a Teachware, amely egy didaktikai teszteket és a megfelelő tananyagot tartalmazó tanterven alapuló megoldás.

Photo_PI_005_18_Trainingssysteme_i4_online

A hagyományos, kifejezetten a gépipar számára kifejlesztett hardverrel rendelkező PLC-automatizálás mellett egyre népszerűbb a tömeggyártott mikrovezérlők használata, különösen a kisebb gépekben és modulokban. Ezek alacsony áron előállíthatók, és könnyen használhatók, hiszen a standard programnyelvek ismert C-családjával készülnek. Ennek eredményeként a megfelelően képzett alkalmazott nagyon gyorsan hálózatba tudja kapcsolni az adott automatizálási rendszert az IT-alkalmazásokkal. Az új Cyber Physical System (Kiberfizikai Rendszer) CPS i4.0 képzési rendszere a teljes mérnöki láncra kiterjed a programozástól az üzemeltetésen és ellenőrzésen át a felhőalapú szolgáltatásokhoz való kapcsolódásig.

Hatékony tréning

A képzési rendszerhez tartozik egy, a kockák szállításához szükséges összes funkcionális komponenssel rendelkező munkaállomás, amely azonosítja a tulajdonságaikat, valamint tárolja és továbbítja ezeket az adatokat. A berendezés része továbbá egy elektromos szállítószalag, a pneumatikus működtetők, valamint számos érzékelő, beleértve egy RFID-olvasó és -író egységet is. A rendszer intelligenciáját a Bosch univerzális XDK-mikrovezérlője adja. A fejlesztési platformként működő mikrovezérlő tartalmazza a valós környezetben jelentkező feladatok megoldásához szükséges hardvert és szoftvert.
Az XDK WLAN-on viszi át a programozási és érzékelőadatokat a rendszerbe. A tréning során a tanulók maximum 12 érzékelőt építhetnek be, és maximum 4 működtetőt vezérelhetnek. Az érzékelők némelyike gyorsulásmérő, mint a mobiltelefonokban is használt szenzorok. A Bosch Rexroth IoT Gateway pedig lehetővé teszi a gyártási adatok helyi feldolgozását, és utat nyit a magasabb szintű rendszerekkel való összes lehetséges hálózatba kapcsolási lehetőségnek. Minden adat feltölthető az internetre, és megjeleníthető egy konfigurálható böngészőfelületen.
Az új CPS i4.0 berendezés, valamint a Bosch Rexroth Drive&Control Academy ipar 4.0 képzési rendszere segítségével a vállalatok és oktatási intézmények célzott módon készíthetik fel munkatársaikat és hallgatóikat az ipar 4.0 követelményeire.