Digitális gyártásasszisztens
Az alábbiakban két automatizálási eszközt mutatunk be, melyek használatával garantált az érintésmentes, biztonságos, költséghatékony működés. 

A Bosch kínálatában nemrégiben jelent meg egy új APAS-asszisztens, amellyel a KUKA-technológia is elérhetővé vált a partnerek felé. Az egyedi terméktulajdonságokkal rendelkező eszköz garantálja az emberek és robotok közötti együttműködés világába történő egyszerű és biztonságos belépést. 

Az új APAS-asszisztenst minden olyan képességgel felszerelték, amelyre a jövő gyártásában szükség lehet. A 1100 mm-es tartományú és 10 kg hasznos teherbírású asszisztens számos munkafeladatot támogat, de akár arra is képes, hogy nagy pontossággal és önállóan végezzen el monoton vagy nem ergonomikus feladatokat. Amikor a jövőorientált ember-robot együttműködésről beszélünk, mindig a biztonság az egyik legfontosabb szempont, amit a Bosch innovatív biztonsági koncepciója garantál.

Mint az APAS-család többi tagja, az KUKA-alapú APAS-asszisztens is olyan különlegesen kialakított érzékelőfelülettel rendelkezik, amely kulcsfontosságú az ember és robot biztonságos együttműködésének összehangolásában. Ha egy munkavállaló túl közel kerül az APAS-asszisztenshez, az azonnal megáll, még mielőtt ember és robot egymáshoz érnének. Amikor a munkavállaló biztonságos távolságra került a robottól, az APAS-asszisztens önállóan folytatja a munkát ott, ahol korábban abbahagyta. Ha a dolgozó nem tartaná a megfelelő távolságot, a gyártásasszisztens képes automatikusan biztonságos sebességre kapcsolni. A Bosch biztonsági koncepció lehetővé teszi azt is, hogy az APAS-asszisztens az adott helyzethez igazítsa munkasebességét.

Az APAS-asszisztens ötvözi az ember és gép erősségeit

Könnyű integráció, közvetlen bevitel

A KUKA-alapú APAS-asszisztens használható kollaboratív alkalmazásokban és önállóan is. A hagyományos KUKA-programozásnak köszönhetően könnyen felhasználható a már meglévő know-how, és a lehető legrövidebb idő alatt megvalósíthatók az elérni kívánt feladatok. Az APAS-asszisztenst a széles körben használt mxAutomation PLC-vel szerelték fel, ami lehetővé teszi a már meglévő rendszerkörnyezethez való egyszerű csatlakozást.

További előnye a szabadon választható KRC 4 compact (IP20) vagy KRC 4 smallsize-2 (IP54) vezérlő, amivel a felhasználók, meglévő rendszerüket és rendszerkövetelményeiket szem előtt tartva, maguk dönthetik el, hogy a vezérlőegységet a meglévő vezérlőszekrényben vagy azon kívül szeretnék elhelyezni.

Az APAS-asszisztens egyedi, átfogó csomagban ötvözi a KUKA-technológiát a kiterjesztett hasznos teherbírással, nagy munkaterülettel és az optimalizált ismétlési pontossággal. Ezáltal hosszú távon is biztosítja a legjobb feltételeket a meglévő folyamatstruktúrák optimalizálásához, a hatékonyság fokozásához és az általános termelékenység növeléséhez.

ActiveAssist: személyi asszisztens a gyártósoron

A gyártósorok manuális összeszerelési folyamatot is igényelnek. Az operátornak, akinek egy adott tételtípust kell összeszerelnie, többféle információt kell fejben tartania, és egyszerre több dologra is figyelnie kell. Minden tétel több komponensből állhat, amelyek számos dologban hasonló, mégis egymástól eltérő eszközök használatát igényelhetik. Az sem ritka, hogy az összeszerelt tételek csak apró dolgokban különböznek egymástól a belőlük alkotott termék modellje, mérete vagy színe függvényében.

Ebben a helyzetben könnyen előfordulhat, hogy az operátor rossz eszközt használ, vagy nem a megfelelő komponenst szereli fel. Az összeszerelés folyamata ember általi üzemeltetést kíván meg, ugyanakkor a lehetséges hibák kiküszöbölésében segítségére lehet a dolgozóknak egy új technológia.

Pontosan erre nyújt megoldást a vezető gyártók és mérnökök segítségével kifejlesztett ActiveAssist. A rendszer információt és tanácsot ad egy adott feladat elvégzéséhez, egyben képes láttatni a munkaterület főbb részeit. Mindezt azért, hogy megmutassa a következő lépést, például hogy melyik komponenst vagy eszközt kell éppen használni.

Könnyű integráció, közvetlen bevitel

Hogyan működik?

Nézzük meg alaposabban, hogyan is működik az ActiveAssist. Az ActiveAssist RFID vagy vonalkód alapján azonosítja a munkadarabot, és megjeleníti az adott munkatervet, projektutasítást a képernyőn vagy a dolgozó szerelőasztalán. A megfelelő kisalkatrész-tárolókat apró jelzőfények világítják meg, és a rendszer a használandó eszközt is megmutatja az operátornak. A folyamatok során 3D-kamerák ellenőrzik a kézmozgást. Ha lezárult az adott munkavégzési folyamat, a dolgozó megerősítést ad erről az érintőképernyő vagy a munkaállomásra vetített virtuális „kapcsoló” kikapcsolásával. A rendszerbe hardverelemek is beépíthetők.

Az ActiveAssist nem csupán az üzemeltetés középpontjában tartja a munkavállalókat, de nevéhez híven, aktív segítséget is nyújt nekik. Legfőbb előnye a nagyobb megbízhatóság, amely lehetővé teszi, hogy az operátorok megbízhatóbb végeredményt érhessenek el. Az ActiveAssist javítja a munkakörnyezet ergonómiáját is, hiszen nemcsak az épp folyamatban lévő feladathoz alkalmazkodik, hanem a dolgozók igényeit és preferenciáit is képes figyelembe venni. Az eredmény egy olyan továbbfejlesztett gyártási folyamat, ahol a dolgozók és technológia együttműködnek az optimális hatékonyság érdekében.

Az ActiveAssist lehetővé teszi az operátorok gyors betanulását, hiszen az általános és egyedi összeszerelési folyamatokra szánt képzési időszakok a rendszer használata esetén jelentősen lerövidülnek. A megoldás a megbízhatóság és a biztonsági szintek növelésében is segít az operátoroknak. Bármit is követeljen meg a feladat, a vállalatok az ActiveAssist használatával maximalizálhatják a hatékonyságukat, miközben minimalizálják a potenciális kockázatokat.

Testreszabott megoldás

Az ActiveAssist további előnyei között szerepel, hogy segítségével a cégek saját üzleti szempontjaikat szem előtt tartva egyedi gyártási megoldásokat is létrehozhatnak. Így a vállalatok szabadon választhatják a polcról levehető, használatra kész rendszert, vagy létrehozhatják saját megoldásaikat rugalmas eszköztárunkkal.

A rendszer rendkívüli modularitással bír: a vállalatok minden összeszerelő állomást különböző asszisztenciafunkciókkal láthatnak el. Emellett kiválóan konfigurálható, például érintőképernyőkel, 3D-kamerákkal és projektorokkal is felszerelhető. Számos különböző interfészt támogat: webalapú szoftvert használ, rugalmas és nyílt rendszer, így például számos különböző gyártó érzékelőivel felszerelhető.