„Eszközeinket nyitottá tettük az IoT világára”
Az automatizálási iparban a villamos hajtások és vezérlések fejlesztése és gyártása az utóbbi évben rohamos fejlődésen ment keresztül. Erről a változásról, továbbá az iparágat támogató termék- és szoftverújdonságokról beszélgettünk Volosinovszki Sándorral, a Bosch Rexroth Kft. kereskedelmi vezetőjével.

Talán elmondhatjuk, hogy leginkább az automatizálási piac – mind szállítói, mind felhasználói oldalon – élvezheti az ipar 4.0-s előnyök nagy részét, ezzel egy időben itt jelentkezik a legnagyobb fejlesztési igény is. Minek köszönhető az utóbbi évben történt robbanásszerű változás?

Volosinovszki Sándor (V. S.): A Bosch Rexroth az automatizálás területén évtizedes tapasztalattal bír. A villamos hajtások és vezérlések fejlesztése és gyártása a vállalatunknál régóta a legdinamikusabban fejlődő terület. Tíz évvel ezelőtt először a megnövekedett piaci igényeknek köszönhetően, majd az ipar 4.0-s stratégiai elvárások hatására a korábban nálunk már jellemző rendszerszintű gondolkodás segítette azt a törekvést, hogy termékeinket minél előbb közvetlenül kapcsoljuk össze az IT világával. A fejlődés motorjának azonban mégis az adatok minőségi felhasználási igényének megjelenését nevezném, hiszen hiába áll a rendelkezésünkre milliárdnyi adat, ha nem kezdünk vele semmit. A minőségi adatkezelés tehát egyfajta versenyelőny, amely a gyártásunk optimalizálásához is hozzájárul. Ahhoz, hogy az adatokat megfelelően tudjuk kiértékelni, a szoftveres adatbázisok minőségi javulására volt szükség, így új üzleti modell jelent meg a vállalatunknál is: az automatizálási termékeket és berendezéseket össze kellett kapcsolni az IT-partnerek megoldásaival. A Boschon belül ez egy szerencsés konstelláció, hiszen mind szállítói, mind felhasználói oldalon tudjuk kínálni és egyszerre alkalmazni a legújabb ipar 4.0-s (röviden i4.0-s) fejlesztéseinket. A Bosch három vállalata: a Bosch Connected Industry, a Bosch Software Innovations és nem utolsósorban a Bosch Rexroth szorosan együttműködik, hogy minél szélesebb portfólióval tudjanak a piacon megjelenni, és egyúttal ez irányú törekvéseikben mind a végfelhasználókat, mind a gépépítőket támogatni. Óriási előny ez, hiszen a saját gyakorlati próbáink után a vevők és a partnerek már a kész ipar 4.0-s megoldásokat élvezhetik.

Hogyan érintik mindezek az új elvárások és követelmények a Rexroth automatizálási portfólióját? Milyen termék- és szoftverújdonságokkal találkozhatunk?

Volosinovszki Sándor
V. S.: A legfontosabb fejlesztésünk az, hogy a PLC-technológiánkat nyitottá tettük az IoT világára, így a termékeink és berendezéseink most már közvetlenül tudnak adatot szolgáltatni. A gépek esetében digitális iker segíti a tervezést, továbbá az okoseszközökön is lehetővé vált az adatmegjelenítés. A szoftverfejlesztés a jövőben az egyre inkább egyedi, igényekre szabott gyártást támogatja.

Következő lépésként a barnamezős gépeknél bevezettük az IoT Gateway-családunkat, amelynek segítségével bármely gép vagy berendezés akár 20 perc alatt ipar 4.0-ra képessé tehető, és mindez PLC-ként vagy ipari PC-ként is alkalmazható. Az új gépépítések támogatása természetesen az elsők között volt a fejlesztéseinkben: szélesebb választékú, ipari PC-családot dobtunk a piacra, és bővítettük kijelzőink kínálatát is. A hardverek felhasználása mellett új szoftvercsaládot is bevezettünk: a Production Performance Manager (PPM) az adatbányászat, a folyamatanalízis, a megelőző alkalmazás, a shopfloor-menedzsment és a feladatütemezés esetében biztosít megoldásokat a felhasználók számára. Mindez természetesen a régi és új gépek esetében is elérhető.

Azt mondják, könnyebb egy gyárat zöldmezős beruházásként már a kezdetektől ipar 4.0-ra alkalmassá tenni, mint egy barnamezős beruházás keretein belül a gépeket utólag felújítani. Hogyan érintik az új elvárások a retrofit- vagy szerviztevékenységet?

V. S.: A végfelhasználók első számú elvárása, így természetesen nálunk is kiemelt szerepet kap, hogy a meglévő rendszereket az i4.0-s követelményeknek megfelelően kiegészítsük és továbbfejlesszük. Erre az imént említett IoT Gateway-családunk vagy PPM-szoftverünk minden igényt kielégítően alkalmas, és egyszerűen bevethető. Ezek az analitikai szoftverek képesek az energiaigény, a ciklusidő, ezáltal a gyártás optimalizálására. Ne felejtsük el azonban, hogy a Bosch Rexroth hagyományaihoz szorosan kötődik a hidraulikus hajtásrendszerek tervezése és gyártása. A terület különleges rendszerkövetelményeinek megfelelően fejlesztettük ki a távfelügyeletre alkalmas ODiN-szervizszoftvert, amelynek segítségével az állásidők minimalizálhatók, hiszen ez a hidrosztatikus hajtásrendszerek jellegzetességeit is figyelembe veszi.

Melyek azok az iparágak, ahol ezek az új termékek a leginkább alkalmazhatók?

V. S.: Termékeink és megoldásaink a Bosch felhasználói körében kipróbáltak, így a Tier 1-es ipari beszállítói környezetben tökéletesen megállják a helyüket. Ahogy az ipar 4.0 alapfilozófiája szerint, nekünk is a legfőbb célunk, hogy a beszállítókat minél előbb összeköthessük a gyártói környezeten keresztül a végfelhasználóval. Természetesen az automatizálási gyártásban, főként az autóiparban és beszállítói környezetében lehet a termékeink és szoftvermegoldásaink által kínált előnyöket a leginkább kamatoztatni.

A vevők és a partnerek már a kész ipar 4.0-s megoldásokat élvezhetik (forrás: Bosch Rexroth)

Milyen előnyt jelentenek ezek a végfelhasználók és/vagy gépépítők számára?

V. S.: Célunk, hogy ne csak a Bosch-csoporton belül tudjuk kihasználni ezeket a lehetőségeket, hanem partnereinkkel közösen együttműködve valósítsuk meg ügyfeleink i4.0-s terveit. Szeretnénk elérni, hogy a piacon is egyre többen alkalmazzák ezeket a megoldásokat, aminek érdekében vállalatunknál felállítottunk egy saját ipar 4.0-s szakértői csoportot, amely támogatja az ügyfeleinket abban, hogy a jövő gyárai már ma létrejöjjenek. Termék- és szoftverújdonságaink, továbbá a i4.0-s szaktudásunk és tapasztalatunk segítségével a végfelhasználók rugalmasabbá tehetik a gyártásukat, a piacra kerülésben gyorsabb reakcióidővel számolhatnak, hiszen a gépek kihasználtsága növekszik, kevesebb átállással kell kalkulálni. A felmerülő hibák is gyorsabban megoldhatók, sőt megelőző karbantartással a termelékenységüket még inkább növelhetik.

A gépépítőknél mindezek mellett további előnyök is jelentkeznek. A megvalósítandó gépek digitális testvérével a gép megépítése nélkül szimulálhatók a folyamatok, ezáltal rengeteg mérnöki idő megtakarítható, és kiszámíthatóbb megoldást tudunk kínálni.

Portré
Volosinovszki Sándor 1998-ban értékesítő mérnökként csatlakozott az akkori Rexroth vegyesvállalathoz. A logisztikai és automatizálási folyamatokban jártas szakember 2006-ban a lineáris és szereléstechnika-osztály vezetőjeként, majd területi vezetőként támogatta a Bosch Rexroth Kft. sikeres üzletmenetét. 2011-től a gyártásautomatizálási üzletág vezetője. 2015-től felelős a magyarországi vállalat mellett az adriai régiós kereskedelmi tevékenységekért is. 2017-től a vállalat kereskedelmi vezetője.