Intelligens, kompakt és csendes hidraulikus tápegység
A gépek és berendezések informatikai rendszerekkel való összekapcsolása óriási lehetőséget kínál akár a gumiabroncsok vulkanizálásának sokkal gazdaságosabbá és intuitívabbá tételére. Pontosan ilyen alkalmazásokhoz fejlesztették ki a Bosch Rexroth CytroBox hidraulikus tápegységét.

A CytroBox a közepes teljesítménytartományhoz – 7,5 kW-tól 30 kW-ig – tervezett hidraulikus tápegység. Az áramfogyasztás paraméterezése és optimalizálása a meglévő elektromos szekrény figyelembevételével történik. Az előre beállított vezérlők a változó sebességű szivattyúhajtásokban az energiaszükségleteket egyedileg módosítják. Ennek megfelelően a fordulatszámot nulla terhelésnél vagy éppen a gumiabroncs vulkanizálásakor teljesen lekapcsolják, míg teljes terhelésnél rendkívül dinamikus nyomásértéket állítanak be. A gumiabroncs-vulkanizáló présekben a CytroBox segítségével akár 60 százaléknyi energiát is megtakaríthatunk a hagyományos tápegységekhez képest. A 3D-s homokmageljárással gyártott hidraulikus tápegység nagy hatásfoka szintén hozzájárul a hatékony működéshez. Ezzel az adalékanyagos gyártási módszerrel a tápegység akár 40 százalékkal kompaktabb, és az áramlási csatornáit is optimálisan alakították ki. Kivitelének köszönhetően javul az olajáramlás, csökkennek a nyomásveszteségek, és mivel kevesebb zárócsavarra van szükség, minimálisra csökkennek azok a területek, ahol olajszivárgás fordulhat elő. Ezenkívül a hidraulikus tápegységet aktív víztelenítő egységgel is ellátták, hogy megvédjék a külső szennyeződésektől.

Okos csatlakozás az állapotfelügyelethez

Szenzorcsomag és nyílt szabványok gondoskodnak arról, hogy a CytroBox hálózatba kapcsolt környezetben is megállja a helyét. Integrált szenzorok tájékoztatnak az aktuális szűrő-, olaj- vagy hajtásállapotról. Az összegyűjtött adatokat ezután a hajtásvezérlés dolgozza fel. Az Open Core Interface segítségével ezeket kényelmesen lehet tovább feldolgozni és a modern gépkoncepciókhoz illeszteni.

A CytroBox hálózatba kapcsolási lehetőséget is kínál az üzemeltetők számára. Ez megkönnyíti az IoT-technológiák használatán alapuló fizetéses szolgáltatásoknak az egyszerű és kockázatmentes megvalósítását. A tápegységre vonatkozó valamennyi információ – az alkatrész- és a működési állapot vagy a várható karbantartási munkák és a megelőző karbantartási elemzések – a Rexroth online diagnosztikai hálózatán (ODiN) keresztül érhetők el, mindig naprakészen.

Kis terület, alacsony zajszint

A rugalmas és helytakarékos kialakítás nagyon fontos feltétel a komponensek kiválasztásánál. A CytroBox a kis alapterületet kombinálja a kompakt kialakítással. Ez már tartalmazza az optimális gáztalanítással és áramlással rendelkező tartályt is. A CFD-szimulációnak köszönhetően az olajmennyiség 75 százalékkal, 600-ról alig 150 literre csökken. A szinkrontechnológia használata szintén helyet takarít meg. A nagy teljesítményű vízhűtéses szinkronmotor akár 80 százalékkal kisebb, mint a hasonló aszinkronmotor. Az összes funkció elfér egy kompakt vezérlőszekrényben. Ennek eredményeként a CytroBox rugalmas és helytakarékos módon integrálható a meglévő gyártósorokba.

A CytroBox zajkibocsátása még teljes terhelés mellett is kevesebb, mint 75 dB (A), míg a hasonló tápegységek átlagos zajszintje 85 dB (A). Ez mérsékli a zajcsökkentéshez szükséges intézkedéseket és költségeket, emellett kellemes munkakörülményeket valósít meg még a hidraulikus tápegység közvetlen közelében is.