Fémek anyagösszetételének elemzése 1 másodperc alatt
A LIBS-eljárás a legújabb technológiát kínálja a fémötvözetek széles skálájának gyors szortírozására és elemzésére. Számos iparág gyártóüzemei és a vasfémhulladékot feldolgozó-újrahasznosító cégek számára hasznos világszerte, emellett használatával az elterjedt XRF-technológia számára jellemzően kihívást jelentő szilícium- és magnéziumelemek pontos mérése is egy pillanat alatt lehetséges.

Az Oxford Instruments új terméke, a Vulcan spektrométer jelenleg a leggyorsabb kézi LIBS (Laser Induced Breakdown Spectroscopy) anyagösszetétel-elemző készülék egyszerű felhasználói felülettel és a legfejlettebb jegyzőkönyv-készítési lehetőségekkel. Használatával az alumínium- és magnéziumötvözeteken túl a vastartalmú fémek (rozsdamentes acélok, szerszámacélok, alacsonyan ötvözött acélok és nikkelötvözetek), illetve a kobalt-, réz-, ólom-, ón-, titán- és cinkötvözetek is vizsgálhatók. Egyedi funkciói és képességei révén egyaránt ideális eszköz a hulladéktelepeken történő anyagösszetétel-meghatározásra és a minőség-ellenőrzési, minőségbiztosítási alkalmazások számára.

Azonnal megkezdhető a munka

A minőség-ellenőrzésben és -biztosításban ismert probléma a bejövő áru ellenőrzése, hiszen a nyersanyagok vagy az alkatrészek nagy mennyiségben érkeznek, és ezt a nagy készletet gyorsan kell átvizsgálni. A vizsgálat a LIBS alkalmazásával mindössze egy másodpercet vesz igénybe, ami gyorsabb folyamatot jelent bármely XRF- (X-ray fluorescence, röntgenfloureszcencia) spektrométerrel vagy más, a piacon kapható lézeres fémelemzővel megvalósíthatónál. Ráadásul az XRF-anyagösszetétel-elemzőknek szigorú engedélyeztetési tanúsítványokkal kell rendelkezniük. Mivel a Vulcan egy lézeres készülék, ezért nem szükséges a kezelőszemélyzetnek drága és időigényes sugárvédelmi tanfolyamokon részt vennie, illetve a sugárvédelmi előírásoknak megfelelnie, tehát a felhasználók azonnal megkezdhetik a munkát az eszközzel.

A készülék beépített kamerával is rendelkezik, amely segítséget nyújt a mérési pont helyes pozicionálásában (például egy hegesztési varraton történő mérés esetében), illetve a mérési pontról készült felvétel elmenthető, és később a jegyzőkönyvhöz csatolható.

A spektrométer főbb jellemzői

Strapabíró Masszív kialakítására jellemző, hogy a Vulcan a tesztelések során kemény próbákat is kiállt a legzordabb körülmények között (például 20 000 000 mérés elvégzése, rázópadon való próba, működés közben való leejtés 26 alkalommal, extrém hőmérsékleti körülmények és hőmérséklet-ingadozások során végzett mérések, por- és vízállósági teszt az IP54-es tanúsítvánnyal összhangban). Olyannyira erős a felépítése, hogy tűrőképessége az MIL-STD-810G katonai szabványnak is megfelel.

Pre-burn funkció A beépített pre-burn előszikra-funkció lehetővé teszi az olyan minták előkészítés nélküli vizsgálatát is, amelyek nem teljesen tiszták. Az előszikra elég erős ahhoz, hogy átégesse az eloxálást és a mintán lévő vékony olaj- vagy porréteget. Vastagabb, komolyabb szennyeződés esetén azonban mechanikus tisztítás szükséges a mérés elvégzése előtt. A készülék mindössze egy alig látható, mintegy 3 mm hosszú, vonalszerű égési nyomot hagy a minta felületén, így alkalmas késztermékek és alkatrészek roncsolásmentes vizsgálatára is.

Megbízható és felhasználóbarát A Vulcan kiváló teljesítményt, rendkívüli pontosságot és megbízhatóságot nyújt. Például alumínium elemzésekor nemcsak annak kereskedelmi minőségét jelzi ki, hanem pontos kémiai összetételét is. Mivel rendkívül könnyen használható, a felhasználói hibák lehetősége szinte teljesen megszűnik, így az elemzés során kapott eredmények megbízhatóak és konzisztensek. Az akkumulátor egész napos üzemeltetést is kibír.

A készülék fejlesztése, bevizsgálása részben a felhasználókkal együttműködve történt valós alkalmazási körülmények között. Csak a tesztelési időtartam több mint egy év volt. Mindezzel a Vulcan az Oxford Instruments kínálatában a piaci megjelenést megelőzően a leghosszabb ideig és a legkiterjedtebb módon tesztelt fémelemző műszer, amely már ebben a szakaszban bizonyította teljesítményét és megbízhatóságát.

Speciális, rugalmas adatkezelés Az OiConnect felhőszolgáltatás lehetővé teszi az eredmények és a riportok biztonságos tárolását. A mérési eredmények, címkék és kameraképek is biztonságosan elmenthetők, és egy számítógép segítségével bármikor, bárhonnan elérhetők. Az USB-csatlakozásnak köszönhetően az adatok könnyedén letölthetők számítógépre vagy laptopra.

Forradalmasítja a piacot
Mikko Järvikivi, az Oxford Instruments termékmenedzsere szerint „a Vulcan forradalmasítja a kézi fémelemzők piacát. Páratlanul gyors, rendkívüli strapabíró és egyszerűen használható, miközben pontos eredményeket szolgáltat minden hagyományos fémötvözettípus vizsgálatakor”.