Big data az ipar 4.0-ban online röntgenvizsgálattal
Az ipar 4.0, a dolgok internetje, vagy ismertebb nevén az IoT, a big data és a smart gyárak nem csak divatos hívószavak. A gép-gép közötti kommunikáció koncepciója és az integráció egyre inkább létfontosságúvá válik számos termelő iparágazat fejlesztésében.

Mint minden vizsgálati berendezés, az online röntgenátvilágító berendezések sem tévedhetetlenek. Amikor a rendszer egy lehetséges hibát észlel, az alkatrészt azonnal leveszik a gyártósorról, és a legtöbb esetben a darab leselejtezésre kerül. Nincs idő egy alaposabb vizsgálatra, hiszen egy másik nyomtatott áramköri lap várakozik a gyártás folytatására. Ez a hamis meghibásodások magas arányát eredményezi, ami megnövekedett hulladékmennyiséget és költséget is jelent. Itt kerül előtérbe az online röntgen és a gyártás integrációja.
Teljesen integrált rendszerek esetén az inline rendszer azonnal információt küldhet egy potenciálisan hibás alkatrészről egy online röntgenberendezésbe, amely a fő összeszerelő sor mellett helyezkedik el. Itt az online rendszer képes értelmezni az adatokat, és alaposabban meg tudja vizsgálni azokat a területeket, amelyeket az inline rendszer már gyanúsnak talált. Így van lehetőség egy második pillantást vetni a hibásnak feltételezett alkatrészre anélkül, hogy lelassítaná a termelési folyamatot.

Az online rendszer lehetővé teszi az emberi beavatkozást annak megállapítására, hogy az alkatrész valóban hibás-e, vagy esetleg hamis meghibásodást észlelt-e a rendszer. Mindeközben a menedzsment rengeteg információt kap arról, hogy pontosan mi volt a hiba, és hol kell további ok-okozati elemzést folytatni, amely lehetővé teszi a további megelőző intézkedések bevezetését a gyártásban.

Adatáramlás és kiértékelés egy okosgyárban

Smart Factory

Az Yxlon International GmbH röntgenátvilágító berendezéseket gyártó vállalat elektronikai iparnak szánt Smart Factory-megoldását ProLoop-rendszernek nevezte el. A berendezés tesztelése egy elektronikai alkatrészeket gyártó ügyfelüknél történt. A tesztfázis során a következő megállapításokat tették.

A hagyományos gyártási folyamattal készült PCB-k hibaaránya – melyek további manuális vizsgálatot igényeltek mikroszkóppal vagy offline röntgenvizsgálattal – körülbelül 10 százalékra volt tehető. Ezekkel a vizsgálatokkal átlagosan 30 perc telt el. A tesztelési időszak alatt mért átlagos vizsgálati és visszaigazolási idő 4,6 perc volt a ProLoop-megoldás használatával, mely magában foglalja a betöltést, a rendszer bemelegítését és a minta kivételét is a rendszerből. Ez azt jelenti, hogy a Smart Factory-megoldás használatával a jóváhagyási folyamat 6,5-szer hatékonyabb, valamint a releváns gyártási idő és anyagi ráfordítás 85 százaléka megtakarítható.
Ez az első lépés, aminek következtében valóban intelligens gyárak felépítése válik megvalósíthatóvá.

Röntgenátvilágító berendezés online integrációval

Cikkünk eredetileg a GyártásTrend áprilisi lapszámában jelent meg.