A metallográfia gyémántja
Az 1930-as évektől a gyémánt használata nélkülözhetetlen a metallográfiai minták előkészítésében. A gyémánt az egyik legkeményebb anyag, ezért a lehető legszélesebb skálán használható a vágás és a polírozás területén.

Elsősorban alak szerint különböztetjük meg a polikristályos és a monokristályos gyémántokat. A polikristályos gyémánt fajlagos felülete nagyobb, több ,,vágóéllel’’ rendelkezik, ezáltal hatásfoka is jobb a monokristályossal szemben. Használatát előnyben részesítik, hiszen a legjobb felületminőség mellett is elhanyagolható mértékű a deformáció.

A monokristályos gyémántok bár lassabban políroznak, ennek ellenére használatuk költséghatékonyabb. A polírozási idő, a felületminőség és az ár hármas szempontját figyelembe véve kiválaszthatjuk a nekünk megfelelő szerkezetű gyémántot. A gyémánttermékek széles választéka lehetővé teszi a megfelelő típus kiválasztását az elvégezni kívánt feladatra.

Felületleválasztó képesség különféle anyagokon (forrás: Grimas)

A morfológia mellett a szemcsefinomság szerint osztályozhatjuk a gyémántokat, amelyek a kereskedelmi forgalomban széles skálán helyezkednek el a 0,05–45 µm tartományban. A metallográfiai minta-előkészítés során a leggyakrabban használt szemcsefinomság a 9, 6, 3 és 1 µm. Az egyszerű megkülönböztetést segítve legtöbbször színkóddal látják el a különböző szemcseméretű szuszpenziókat, pasztákat.

Hordozóközeg és hordozófelület

A gyémánt hordozóanyaga nagyon fontos szerepet játszik a polírozás végeredményében. A szemcsék lehetnek vízalapú szuszpenzióban, viaszpasztában és olajban. A hordozóközeg mellett ugyanolyan fontossággal bír a hordozófelület. Napjainkban polírkendők széles választéka teszi lehetővé a lehető leghatékonyabb felület-előkészítést.

A vízbázisú szuszpenziók a legsokoldalúbbak, könnyen használhatók. Különleges formulát tartalmaznak annak érdekében, hogy a gyémánt megfelelő koncentrációval és homogenitással bírjon a kiváló polírozási eredményhez.

Gyémántszuszpenziók különféle szemcsemérettel

A paszta típus nagy koncentrációjú gyémántot tartalmaz. Új polírkendő használata esetén a folyamat az első pillanatától megfelelő anyagleválasztást biztosít, de első használatkor több időre van szükség, hogy a polírkendő szöveteiben a gyémántkoncentráció hatékony szintre emelkedjen.

Problémák a beágyazódással és a vízérzékenységgel

A nagyon lágy anyagok minta-előkészítésénél a vízközegben lévő szuszpenzió gyémántja beágyazódhat. Ezekben az esetekben paszta használata javasolt, mivel a viasz hordozóközeg segít ,,rögzíteni” a gyémántszemcséket a polírkendő szöveteiben. A pasztákat minden esetben kenőfolyadékkal, úgynevezett gyémántfrissítővel kell használni, amely lehet víz- vagy olajalapú. Kizárólag annyi folyadékot kell hozzáadni, amennyi az optimális hatásfokot biztosítja.

A kiváló kenési tulajdonságokkal rendelkező olajalapú szuszpenziók használata elengedhetetlen a ,,vízérzékeny’’ anyagok felület-előkészítéséhez. Fontos, hogy polírozási hatásfokuk a legalacsonyabb, és megnehezítik a minták tisztítását, ezáltal több utómunkát igényelnek. Ezért csak akkor használjuk, ha nagyon szükséges.