2017. december 21. 12:00
Felkarolja az ipart
AI úttörője, Andrew Ng, akit a Google Brain projektről, a Baidu AI Labről, valamint a nagyon népszerű maching learningen alapuló platformjáról, a Coursera-ról ismerhetünk, december 14-én bejelentette, hogy elindítja a Landing.ai-t, amelynek célja, hogy segítse a gyártóipart, ezen belül is először a feldolgozóipart a mesterséges intelligencia használatában. 

Ng szerint az IT vállalatok már sikeresen túlvannak a forradalmon, a MI és a gépi tanulás már mostanra átalakította a legnagyobb internetes cégek üzletelését. Más iparágak azonban le vannak maradva – véli. "Eljött az ideje annak, hogy ne csak egy MI által felerősített IT ipar álljon rendelkezésünkre, hanem egy MI által támogatott társadalomban éljünk. Egy olyan társadalmat építünk, amelyben az egészségügy, a szállítás, a táplálkozás és a turizmus is az MI-n keresztül történik. Ahhoz, hogy az egész világ élvezhesse a MI előnyeit, sok iparágat kell átszőnie, nem elég csak az IT-szektort."

De mi a Landing.ai valójában? Ng azt írja, hogy a vállalat számos MI-átalakítási programon dolgozik, amelyek többek között magukban foglalják az új technológiák bevezetését, a munkavállalók képzését és így tovább. A feldolgozóipar az első fókusz a cég számára, bár Ng nyilvánvalóan arra törekszik, hogy kibővüljön ez a kör. A Landing.ai (https://www.landing.ai) első stratégiai partnere a Foxconn, az Apple egyik beszállítója, amelyik olyan leányvállatokkal rendelkezik, mint a Sharp.

Mindez egy kicsit homályos és a Landing.ai egyelőre csupán egy tanácsadó cégre emlékeztet, mintsem egy technológiai játékosra. Nem világos, hogy a vállalat saját MI-technológiákat fejleszt majd vagy platformot, amelyeket gyártóvállalatok tudnak integrálni, bár talán a hangsúly itt inkább azon van, hogy a meglévő technológiákat, a Foxconnhoz hasonló vállalatokra is kiterjesszék.

Andrew Y. Ng (fotó: technologyreview.com)