Az ipar jövőjét is tárgyalta a Brain Bar
Európa legnagyobb jövőfesztiválja, a Brain Bar idén is szép számmal állított színpadra olyan előadókat, akik a következő évtizedek trendjeit az ipar és a gyártás szempontjából is izgalmas nézőpontból közelítették meg. Összeállításunkban három előadás, három különböző szakértőjének mondanivalóját foglaljuk össze.

A három napos esemény második napjának egyik legizgalmasabb eseménye Dr. Jose Bernabé-Moreno, az E.ON mesterséges intelligencia szakértőjének előadása volt, aki többek között arról beszélt, hogyan tehetők energiatakarékosabbá, ezáltal fenntarthatóbbá a háztartások, miként lehet a mesterséges intelligencia segítségével lelassítani a Föld felmelegedését és mindennek milyen gyakorlati vetületei vannak. A szakértő szerint az egyik legnagyobb kihívás ezen a téren az, hogy az emberek egyszerűen nem gondolnak magára az energiára, nagyon kevéssé foglalkoztatja őket ez a téma, az ő szavaival élve „nem tartják elég szexinek.” Ami valójában érdekli őket, az a számla, amit kézhez kapnak, mert még a kilowatt óra is túl elvont számukra. Pedig éppen az adatok azok a tényezők, amelyekkel nagy változásokat lehet elérni, hiszen a mesterséges intelligencia ezeket felhasználva segíthet hozzá bennünket a szénmentes energiaiparhoz.

Dr. Jose Bernabé-Moreno, az E.ON mesterséges intelligencia szakértője

„A gyakorlatban az adat és a mesterséges intelligencia nemcsak arra ad választ, hogy mi lehet egy szélpark optimális elhelyezkedése, de azt is megmondja, mikor szükséges karbantartani a turbinákat, mikorra kell időzíteni a panelek cseréjét, mik a szerkezet ideális beállításai, azonosítani tudja a fejlesztendő pontokat, sőt, előrejelzéseket is ad” – foglalta össze az E.ON mesterséges intelligencia szakértője.

Egyenlő jogok?

Shamus Rae, a KPMG angliai Digital Disruption osztályának vezetőjeként szintén a mesterséges intelligenciát helyezte az előadása középpontjába, ám ezúttal a fókuszban az emberi és a robotmunka állt. Előadásában Mo Gawdatot, a boldogság képletének szerzőjét, a Google X egyik vezetőjét idézte, miszerint mindaz, amit eddig csak a filmekben látottunk vagy a képzeletünkben élt, az megjelenik az életünkben. A mesterséges intelligencia valósággá vált és következő 15-20 évben olyan számítógépet fejleszt, amely sokkal okosabb lesz nálunk, embereknél. Azonban ezt, a szingularitás pillanata utáni időszakot már nem tudjuk előre jelezni. A jövő munkáinak kapcsán azt mondta, mindenki képzelje bele magát egy olyan világba, ahol a pénzt még nem találták fel és kérdezze meg magától, hogy a többiek számára milyen értéket képvisel az, amit ő csinál.

A diákok ingyen vehettek részt a fesztiválon

Amit Rae szerint nyugodtan a múltnak tekinthetünk, azok a hierarchikus üzleti modellek, az élethosszig tartó egyfajta karrier vagy az méretgazdaságosság (economies of scale). Ezek helyébe olyan fogalmak lépnek majd, mint a bizalommegosztás, az API gazdaság (application programming interface economy), az intellektuális kíváncsiság, az UBI (universal basic income), az univerzális alapjövedelem vagy a Gini index, a jövedelem és a vagyon eloszlására használt mérőszám. Előadása egyik elgondolkodtató idézete Dr. David Hansontól, a robotépítő mérnöktől, a Hanson Robotics tulajdonosától származik, aki „Belépés az intelligens rendszerek és az android közösség korszakába” című tanulmányában kifejti, hogy a mesterséges intelligencia 2045-re ugyanolyan jogokkal bír majd, amilyenekkel mi, emberi lények.

A repülés a jövőben még több emberé lesz

Az újzélandi születésű Stephen Jones, hazája nemzeti légitársaságától igazolt a Wizz Airhez vezérigazgató helyettesként és a Brain Baron a repülés jövőjéről beszélt. Előadására igazán beszédes számokat hozott; bemutatta, hogy míg tíz évvel ezelőtt 20 repülőgéppel rendelkeztek, az emberek átlagosan 0,2 alkalommal utaztak évente és senki nem foglalt mobilon keresztül repülőjegyet, addig ma már 100 géppel rendelkezik a vállalat, az emberek évente 0,6 alkalommal utaznak. Mindez persze előrevetíti a jövőt is; 2026-ra 300 repülőgépet, fejenként évi 1,2 utazást vizionál, melyekre a foglalást az emberek több mint 70 százaléka mobilon eszközöli majd. Az utazásra pedig úgy tekint a Wizz Air, mint olyan dologra, qmely az alacsony jegyárak segítségével szabadabb életet biztosít az emberek számára.

Stephen Jones, a Wizz Air vezérigazgató helyettese