Észak-magyarországi kkv-nak rendeztünk digitalizációs konferenciát
Folytattuk tavasszal indult Factory Experience roadshownkat az észak-magyarországi régióban, szeptember 27-én, Miskolctapolcán. A rendezvény tapasztalata szerint nagyon sok jó példát kell megismertetni a kkv-kkal ahhoz, hogy sikeres digitalizációs stratégiát alkothassanak. 

Inspirációt és megoldási lehetőségeket kíván nyújtani a GyártásTrend Magazin iparszakmai roadshowja, amely a digitalizációs megoldásokra, az innovatív gondolkodásra és a stratégiai szemléletre igyekszik felhívni a kkv-k figyelmét.

Tordai Balázs, az Ipar 4.0 Mintagyárak kiemelt projekt szakmai vezetője az IVSZ-től bemutatta azt a jól bejárható digitalizációs utat, amelyet a GINOP 1.1.3. mintaprojekt lehetővé tesz a hazai kkv-k számára. Tordai az ipar 4.0-t úgy jellemezte, mint egy nagy esőt, amire fel kell készülni működő rendszerekkel. Az IVSZ kollégái ezt a felkészítő munkát kezdték meg azzal, hogy az ország teljes területét bejárták és beszélgettek a kkv-k tulajdonosaival a digitalizációról. Összegyűjtötték a vállalkozók azon ellenérveit és panaszait, amelyek miatt nem tudnak berobbanni a negyedik ipari forradalomba, vagyis nem látnak neki a digitalizációnak. A válaszok között megjelent az értékes munkaerő hiánya, az időhiány, de az is kiderült: a válaszadók közül sokan várják, hogy a digitalizáció megtérülését bizonyítsa számukra valaki még a befektetés megkezdése előtt.

A miskolci Avalon Parkban Burovinc Eszter, az esemény főszponzora, a Mazda pr és marketing menedzsere ad elő

Valójában hol tartunk?

Ezeket a panaszokat támasztották alá a program szüneteiben zajló szakmai rapid randik során felmerült kérdések is, amelyek keretében az előadó szervezetek delegáltjai, vagyis az a Jungheinrich, az IVSZ, a Kürt Akadémia, az IBCS és MTA SZTAKI, Robot-X munkatársai válaszoltak a résztvevők személyes felvetéseire privát megbeszélések során. Itt többek olyan kérdések merültek fel, hogy mi a különbség a robotok és a kollaboratív robotok között, hogy van-e lehetőség valós ipari környezetben tesztelni a robotokat, mielőtt beruházna egy vállalat a fejlesztésbe, vagy, hogy milyen befektetés kell ahhoz, hogy a termelés folyamán keletkezett adatokat össze lehessen gyűjteni. 

Az előadásokat követő, és a rapid randik során felmerülő kérdésekből is érzékelhető volt, hogy a rengeteg eszköz, lehetőség és fel nem fedezett technológia óriási kihívást okoz a kkv-k döntéshozóinak abban a tekintetben, hogy hogyan lássanak hozzá ezek bevezetéséhez, egyáltalán, melyik eszközhöz nyúljanak. Úgy tűnt, sokkal több gyakorlati példát, konkrét esetet és jó gyakorlatot kell megismerniük ahhoz, hogy saját vállalkozásukkal kapcsolatban digitális koncepciót tudjanak alkotni. Hogy milyen szerteágazó és sok területet érintő téma a ipar 4.0, jól mutatja, hogy a Factory Experience előadásai is milyen széles tematikát öleltek fel. A technológiai lehetőségeken túl a finanszírozásról, az ember és robot hatékony együttműködéséről és olyan inspirációs megoldásokat bemutató helyi vállalati történetekről is hallhattunk, amelyek mind kicsit közelebb viszik a digitalizációt a környékbeli kisvállalkozásokhoz. 

A big data hálójában című kerekasztalban Szertics Gergely (Kürt Zrt.) moderálásával Gulyás Máté (Datapao), Sárosi Győző (Lean és digitalizációs oszályvezető, Siemens), Nick Gábor (MTA Sztaki) és Dr. Kovács László (Miskolci Egyetem Informatikai Intézetigazgató) beszélgetett

Technológiai magazinként évek óta tapasztaljuk, hogy a digitális transzformáció milyen kihívások elé állítja az iparvállalatokat, gyártó kkv-kat, ezért elhatároztuk, hogy orszégszerte ipar 4.0-ás tematikára épülő roadshowt szervezünk. Rendezvényeinken vállalati döntéshozók, műszaki szakemberek számára értékes és érdekes, gyakorlatorientált előadásokat tartunk, olyan szakértők, tanácsadók és szolgáltatók közreműködésével, akik hozzásegíthetik a magyar kis- és középvállalatokat a sikeres digitalizációhoz.

Háromállomásos roadshownk idei utolsó állomása Győrött lesz 2018. november 8-án.