Tények az ipari digitalizációról
A piacon számos információ kering az ipar 4.0-ról, sokféle tudományos, gazdasági vagy egyéb megközelítés létezik, az ipari szereplőknek ellenben olyan konkrét tényekre van szükségük, amelyek alapján meg tudják ítélni, mik azok az alkalmazható technológiák és piaci előnyök, amik miatt érdemes előre lépni az ipar 4.0 kérdésében.

2018. szeptember 26-án újabb állomásához érkezett a graphIT Kft. által elindított, a tudományos megközelítések helyett sokkal inkább gyakorlatorientált, az ipari digitalizációs megoldásokat bemutató konferenciasorozata, azzal a céllal, hogy támogassa az ipar 4.0 gyakorlati bevezetését és az egyre korszerűbb gyártási módszerek megismertetését. Míg tavasszal a Leandustry 2018 rendezvény a termelésütemezést vette górcső alá, addig a tényeket fókuszba helyező digitalFACT. Konferencia a digitális termékfejlesztést és gyártást mutatta be – valós példákon keresztül is.

Kísérő termékbemutatók színesítették a konferenciát

Mindezt annak érdekében, hogy a cégvezetők, műszaki vezetők, termelési vezetők és informatikai döntéshozók számára is kellő információ álljon rendelkezésére, hiszen ma már a digitalizáció mindenre kiterjed. Ezt a tényt az előadók által bemutatott változatos ipari megoldások teljes mértékben alátámasztották, a konferencia végére a számos szektorból származó példákból világossá vált, mit lehet elérni már ma ebben a koncepcióban, a graphIT Kft. szakemberei pedig kiegészítették ezt mindazzal, amivel ezen túlmenően még inkább ki lehet használni az előnyöket.

Sallay Péter, a graphIT Kft. ügyvezetője
Nyitóelőadásában Sallay Péter, a graphIT Kft. ügyvezető igazgatója azt a kérdést járta körbe, mit lehet nyerni vagy veszíteni az ipari digitalizációban, hiszen a vállalat az elmúlt több mint 20 évben a mérnöki szoftverek területén szerzett tapasztalataival elkötelezetten támogatja az ipar 4.0 törekvéseket. Olyannyira, hogy a graphIT Kft. az Evopro Systems Engineering Kft-vel, az Ecomatic Kft-vel és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel létrehozott egy olyan projektet (Moduláris digitális gyártástechnológiai keretrendszer és szolgáltatások fejlesztése kkv-k számára), amely célja, hogy a magyar kis- és középvállalkozások számára is elérhetővé tegyék az ipar 4.0 koncepciót.

Az ipari digitalizáció témakörét a 3 nagy részből álló (Siemens megoldások, digitális termékfejlesztés és digitális gyártás) szakmai napon a Siemens digitális vállalat (Digital Enterprise) koncepcióján keresztül mutatta be Kovács Imre (Siemens Industry Software, Channel Sales Executive) a magyarországi realitás tükrében, ami azért sem elhanyagolható tényező, mert a nemzetközi vállalat több mint 250 gyárral a háta mögött az ipar 4.0 fejlesztések egyik leghitelesebb képviselője, rendkívül sokféle megoldást kínál ezen a téren.

Már a csapból sem analóg víz folyik

Mindenhol rengeteget hallani a digitalizációról, nem véletlen, hiszen komplett iparágak tűntek el vagy alakultak át miatta, a trend pedig igaz a gyártásra és a gyártástechnológiára is, amely során egyre fontosabb az adatok gyűjtése és felhasználása. Ám a technológiai fejlődés nem mindenhol egyforma, ezt támasztotta alá Madar Norbert, a GKI Digital Kft. szakemberének előadása, amely a már 2 éve és az idén is elvégzett általános digitalizációs felmérésről szólt. A számos, Siemens közeli magyarországi vállalatnál végzett kutatásból ugyanis az derült ki, hogy a digitális felkészültség az érintett ipari cégeknél nem nagyon változott az elmúlt két esztendőben, jó hír viszont, hogy legalább már jobban tisztában vannak azzal, egyáltalán mire kell felkészülniük és milyen akadályok állhatják útjukat az átállás során.

Kozó Gábor, az evopro Kft. fejlesztési vezetője

A digitális termékfejlesztésről szóló szekcióban többek között arra lehetett választ kapni, hogyan válasszunk digitális termékfejlesztési platformot. Fehér Tamás, a graphIT Kft. NX üzletágának kereskedelmi vezetője bemutatta, miként egyesülnek egyes mérnöki területek egy közös platform alatt a digitalizációban. Hiszen tény, hogy a digitalizáció megváltoztatta a mérnöki tevékenységet is. Ma már a gépeknek okosabbnak kell lenniük, a felhasználóknak ugyanis egyre több funkcionalitásra van szüksége. Ennek egyik kulcsa a rendszerek intelligenciájának fokozása (öndiagnosztika, kommunikáció).
Mivel napjainkban a járművek fejlesztése gyorsabban változik, mint az elmúlt 100 év alatt összesen, az autóiparban van a legnagyobb igény komplex szoftverekre. Az új technológiák ugyanis nagyon gyorsan jelennek meg ebben a szektorban: a Business Insider jóslata alapján 2020-ra 10 millió önvezető tulajdonságokkal rendelkező autó lesz az utakon.

A gyártás terén is hasonló fejlődés megy végbe, digitalizáció veszi át a terepet. 2020-ig a gyártásautomatizálásban éves szinten 15%-os növekedés várható. Ez a tempó csak olyan digitális termékfejlesztési platform mellett valósítható meg, amely tervezéssel, gyártással és automatizálással kapcsolatos rendszerek integrációját foglalja magában - a mechanikai és elektronikai tervezéstől kezdve egészen a termelésütemezésen át az adatelemzésig.

Olyan új modellezési technológiák jelennek meg, mint a szinkronmodellezési technológia (importált modellek kezelése), konvergens modellezés (pontfelhők/modellek közös kezelése), paraméter által vezérelt modellezés, additív megmunkáláshoz tervezés, topológiai optimalizáció, generatív tervezés (alakoptimalizálás), amelyek már nem nélkülözhetik a digitális ikerpárokat. Ezzel ráadásul olyan szimulációk és tesztek hajthatók végre, mint az akusztika, dinamika, törésanalízis, kompozitok, áramlástan, mozgás- és hőszimuláció, szerkezeti analízis, elektromágneses szimuláció, optimalizálás, pre és posztprocesszing.

Nagy volt az érdeklődés a konferenciát kísérő termékbemutatók iránt

A gyártástervezés is új irányokat vesz, mint additív és hibrid megmunkálások, többtengelyes, több funkciós megmunkáló központok, alakelem alapú megmunkálások, robotos megmunkálások, szerszámgép szimulációk. Ezekhez egységes platform szükséges, a termeléshez ugyanis meg kell határozni, mit, mikor, mennyit, hol kell készíteni, és ehhez erőforrásokat kell rendelni. Ehhez pedig az is szükséges, hogy az életciklus során keletkezett elektronikus információk egy rendszeren belül legyenek elérhetőek.

Intelligens adatfeldolgozás az ipari gyakorlatban

Tanuló projektek bemutatása. Vezetői döntési pontok a digitalizáció kapcsán. A nagymennyiségű adatok és azok kezeléséről szólt Dr. Németh András, az AQ Anton Kft. ügyvezető igazgatójának előadása. A szakember saját példákon keresztül mutatta be, hogy náluk az adatok alapján milyen döntéséket hoznak illetve milyen öntanuló algoritmusokkal támogatott, hatékonyság növelő ipari rendszerek bevezetését tervezik, amelyekkel növelhető a hatékonyság és csökkenthetők a költségek.

Az ipar 4.0 egyik kulcsfontosságú eleméről, a digitális ikerpárról (Digital Twin) beszélt Kozó Gábor, az evopro Kft. fejlesztési vezetője, aki előadásában a virtuális üzembehelyezést mutatta be. Ezt ma a legfejlettebb cégek, mint például az autóipari OEM-ek alkalmazzák egy gyártócella, gyáregység vagy akár egy teljes gyár működésének vizsgálatára még az üzembehelyezés előtt.