Biztonságos felhőmegoldást nyújt az IoT gateway
Az ipar 4.0-t és a dolgok internetjét (IoT) négy tényező hajtja: hálózatok, adaptálhatóság, energiahatékonyság és új üzleti modellek. A CPX IoT gateway a biztonságos felhőmegoldás kapuja. Segítségével a gép- és rendszerépítők, valamint a végfelhasználók jelentősen növelhetik a teljes berendezéshatékonyságot a jobb hálózati funkciók és az adaptálhatóság révén.

A teljeskörűen hálózatba kapcsolt „dolgok” egyszerűbbé teszik az üzleti életet a jövőben. A Festo számára központi szerepet játszanak az ipar 4.0-val kompatibilis termékek és megoldások, például a digitalizált pneumatika a Festo Motion Terminallal. A fő cél a különböző funkciók rendszerhatárokon átnyúló integrációja. Ennek eléréséhez számos követelményt kell teljesíteni. Ezek egyike egy olyan közös referenciaarchitektúra, amelyben az ipar 4.0-kompatibilis termékek együtt tudnak működni és kommunikálni. Lényeges rendszerelemek továbbá az átjárók és az interfészek. Ezek eljuttatják az információkat például a Festo Cloudba, ahol azok értékelhetők és értelmezhetők.

Digitális iker

A Festo digitális ikrekkel ágyazza be termékeit és megoldásait a referenciaarchitektúra közös eszközfelügyeleti héjába (RAMI). A vállalat minden termékén és az IoT gatewayen is van egy termékcímke egy adatmátrixkóddal, amely Festo-termékkulcsként is ismert. Ez rengeteg információhoz biztosít hozzáférést, és az ipar 4.0 világának kapuját jelenti.

Pontos adatelemzés

Az IoT gateway a Festo első IoT-kompatibilis komponensekhez és irányítópultokhoz tervezett megoldása a piacon. A CPX az OPC UA interfészen keresztül összekapcsolja a Festo Cloud felhővel a helyi szintű komponenseket és modulokat, például a Motion Terminalt, az MSE6-E2M energiamegtakarító modult vagy az anyagmozgató rendszereket. Az adatok a felhő segítségével előkészíthetők és figyelhetők. Így elemezhetők és meghatározhatók a trendek, és korai figyelmeztető rendszerek és automatikus figyelmeztetések állíthatók be rendellenességek esetére. Az információk a megfelelő formátumban és a megfelelő időben jutnak el a célpontjukra.

Biztonságos kapcsolat a Festo Clouddal: kizárólagos hozzáférés az egyedi digitalizációhoz az IoT gateway CPX-átjáróval (forrás: Festo)

A CPX gateway előre konfigurált és testre szabható irányítópultokat tesz lehetővé diagramokkal és forgalomra vonatkozó jelzésekkel minden Festo-komponenshez. Mindezt speciális widgetek, például a felhasználói felület elemei teszik átláthatóbbá energiafigyelési, preventív karbantartási, valamint teljesítményadatokat ábrázoló diagramokkal a folyamatokról és a berendezés általános hatékonyságnövekedéséről. Az állapotfigyelő megoldás javít a hibadiagnosztikán és -elemzésen, átláthatóvá teszi az energiafogyasztást, egyértelmű információkat nyújt grafikonokon, és rendelkezésre bocsátja az előzményadatokat.

Startra kész IoT-rendszerek

Az IoT-átjárót alkalmazó első termék az YXMx kompakt handlingrendszer. Az összegyűjtött adatokat az átjáró egy irányítópultra továbbítja. Az egyértelmű és valós idejű állapotinformációk segítik a diagnosztikát, és lehetővé teszik a pontos megelőző karbantartást. A kompakt handlingrendszer előnyeit az IoT gateway tovább fokozza. Az újonnan piacra dobott, vezérelt kinematikát, a mozgatási feladatokért felelős szoftvercsomagokat, az állapotfelügyeletet és most már a felhőalapú vizualizációs alkalmazást is tartalmazó rendszermegoldás jelentősen csökkenti a piacrajutási időt a gép- és rendszerépítők számára.

Vezérelt kinematika, mozgatási feladatokért felelős szoftvercsomagok és állapotfelügyelet, továbbá felhőalapú vizualizációs alkalmazás: YXMx kompakt anyagmozgató rendszer

A gépgyártók könnyedén tudják integrálni a használatra kész rendszert gépeik alkalmazási környezetébe. Ezáltal tervezési, valamint programozási és üzembehelyezési időt takarítanak meg. A megoldás merőben új megtakarítási potenciált rejt magában, és lehetővé teszi a gép- és rendszerépítők számára, hogy teljes mértékben alapvető feladataikra koncentráljanak.