Dübörög a használtrakéta-használat a SpaceX-nél
A cég legutóbbi űrbe lőtt járművében már két „veterán” alkotóelem is helyet kapott, ami rekord.

Úgy látszik, a SpaceX-nél hamarosan már tényleg futószalagon érkeznek majd a rakétakilövések. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a cég április 2-án négy napon belül másodszor küldött fel járművet a világűrbe.

E serénység dacára a legutóbbi misszió jelszava mégis határozottan az újrafelhasználás.

2017 augusztusában az éppen fellőtt Falcon 9 egyik konkrét gyorsítórakétája, illetve 2016 áprilisában a most is használt Dragon modulja már tanúbizonyságot tettek a kvalitásaikról.

A jelenlegi az első alkalom, hogy a SpaceX egyetlen küldetésben egyszerre két használt alkotóelemet is bevet.

A mostani akcióban a cég immár tizennegyedszer lőtt fel sikeresen Dragon kapszulát a kozmoszba (egy alkalommal a modul még a keringési pálya elérése előtt megsemmisült.)

A Space.com szerint a Dragon pillanatnyilag élelmiszert, felszereléseket és más ellátmányokat szállít a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A dokkolásra magyar idő szerint április 4-én nagyjából 13 órakor fog sor kerülni. Előreláthatóan ez lesz majd az időpont, amikor az ISS legénysége az űrállomás 17,6 méter hosszú robotkarjának közreműködésével nyakon csípi és a régóta keringő laboratóriumhoz csatlakoztatja a kapszulát.

A Dragon mindazonáltal hamarosan visszatér. Egyhónapos távollét után a várakozások szerint „hazajön” a Földre, és ha minden jól megy, Alsó-Kalifornia közelében a Csendes-óceánba pottyan.