Megszületett a 3D-nyomtatott rakétahajtóművek királya
Az előállítása tekintélyes előrelépést jelent az additív gyártás történelmében.

Egy Orbex nevű, űrrepüléssel foglalkozó brit startup bemutatta a Prime Rocketre keresztelt rakétájának második fokozatát, amely – legalábbis a sajtóközleményük szerint – a világ legnagyobb 3D-nyomtatással készült rakétahajtóműve. A többek között ebből a komponensből megépített jármű 17 méter magas lesz. A gyártó szerint a történelemben ez az első additív gyártással készült rakéta, amelyet tökéletesen egy darabban állítottak elő.

Az építmény a hagyományos verzióknál akár 30 százalékkal könnyebb és 20 százalékkal hatékonyabb is lehet. A forrasztások és illesztések hiánya azt jelenti, hogy a komponens ellenállóbb a szélsőséges hőmérséklet- és nyomásingadozással szemben. A rakétát ráadásul úgy tervezték, hogy biopropánnal működjön – ezzel az anyaggal 90 százalékkal csökkenthető a jármű szén-dioxid-kibocsátása a fosszilis szénhidrogén üzemanyagokhoz képest.

Ha minden jól megy, az Egyesült Királyság első, sutherlandi űrkikötőjéből indulva 2021-ben kerülhet sor a „szűzrepülésére”. A létesítmény felavatása (egyelőre) 2020-ra van beütemezve.