Trapp Henci 2021. június 16. 06:00
Digitalizáció a gyártóiparban
A termelésben 2021-re mindennél fontosabb lett az automatizálás, illetve a digitális megoldások hatékony integrálása. Ez minden területre vonatkozik: a gép tervezésétől és építésétől a működtetéséig és a szervizig.

A TIA (Totally Integrated Automation) egy nyílt rendszerarchitektúra, amely 1996 óta lehetővé teszi az összes automatizálási komponens, az érintett szoftverek, valamint a magasabb szintű rendszerek és szolgáltatások zökkenőmentes kölcsönhatását. Ezt biztosítja a következetes adatkezelés, a világméretű szabványok és az egységes interfészek – a terepi szinttől a vállalatirányítási szintig. A végpontok közötti konzisztencia csökkenti a kiadásokat, időt takarít meg, és lehetővé teszi a digitális vállalkozás felé vezető út következő dimenziójába történő továbblépést és teret enged a jövőbeli innovációknak.

A Siemens Digital Factory divíziója által szállított fejlesztői környezet, a TIA-portál egységes platformot kínál minden automatizálási feladathoz: programozáshoz és paraméterezéshez egyaránt. Ennek integráns része a digitális iker, ami lehetővé teszi a virtuális és a valós világ közti zökkenőmentes együttműködést a gyártásban.

A digitális iker megszületéséhez szükséges volt a MindSphere bevezetése, ami egy nyitott és felhőalapú IoT-operációs rendszer, ez segít az ügyfeleknek kihasználni a felhőalapú digitalizáció összes előnyét a szerszámgépek területén.

Kellett hozzá a már említett TIA-portál kifejlesztése, aminek alapelve, hogy a különböző innovatív technológiákat egységes, közös keretbe rendezi, így azok megfelelően kezelhetőek. A megoldás a vezérlőegységet, a hajtást és az időzítést egy közös keretrendszerbe integrálja, így egy szoftver segítségével lehet a gépet és a technológiát kezelni.

Ezeken a fejlesztéseken túl, szükséges volt egy számítási megoldásokat elvégző alkalmazás is. Ez lehetővé teszi nagy adatmennyiségek csaknem valós idejű és visszajelzés nélküli helyi feldolgozását. Ezenkívül csökken a memória és az adatátviteli költség, mivel az alkalmazás elvégzi a nagy adatmennyiségek előzetes feldolgozását és így végül csak a fontos adatok kerülnek továbbításra egy felhő vagy gyári szintű IT infrastruktúrába.

Digitalizálás végponttól végpontig

A digitális iker segít a termelési rendszert leképezve valós idejű elemzéseket, előrejelzéseket készíteni, lehetővé teszi a gépgyártók számára a fejlesztési és gépi folyamatok teljes virtualizációját, így folyamatosan támogatva a tervezési és irányítási döntések meghozatalát.

A TIA tartalmazza az átfogó digitális iker alapjait, amely kulcsfontosságú eleme minden vállalat digitális átalakulásának. A digitális iker a teljes értéklánc mentén kaphatja az adatokat, így lehetővé teszi a folyamatos optimalizálást. Az átfogó adatelemzés a következetes, zökkenőmentes kapcsolatok révén válik elérhetővé, amely vízszintesen összeköti a terepi- és a gépi eszközöket, valamint függőlegesen az OT- és az IT-eszközöket. A TIA-ba való integrálhatóság sokkal egyszerűbbé teszi a külső gyártóktól származó alkatrészek beépítését a gépekbe, valamint az új gépek beépítését a meglévő gyártósorokba. Az egyedileg skálázható megoldások – a TIA használati esetek – kiegészítik a TIA-kínálatot. Ezek a méretezhető megoldási csomagok támogatják a digitális vállalkozás megvalósítását, és bemutatják, hogyan lehet a jövőbeni kihívásokat gyorsan és egyszerűen leküzdeni.

5G, AI és tovább

A Siemens teljesen integrált automatizálási (TIA) portfóliója folyamatosan bővül, és egyre több innovatív technológiát tartalmaz. A mesterséges intelligencia, az autonóm rendszerek, a blockchain, a kognitív tervezés és az 5G erősen meghatározza az automatizálás jövőjét – a zökkenőmentes integráció biztosítása érdekében a Siemens ezeket már mind beépíti a TIA-val kapcsolatos gondolkodásába és azokat lépésről lépésre integrálja. Ez a vállalatok számára előnyös, mivel segít abban, hogy versenyképesek maradjanak és felkészüljenek a meglévő és jövőbeli kihívásokra.

A világ vezető automatizálási koncepciója az abszolút végpontok közötti konzisztenciát jelenti három dimenzióban. A hardver, a szoftver és a szolgáltatások zökkenőmentesen egyesülnek és az információk az értékláncban vertikálisan és horizontálisan is áramlanak.

Miért pont a TIA?

TIA optimalizálja a teljes gyártási folyamat, ami megnöveli a ROI-t:

  • javul a műszaki hatékonyság az alacsonyabb tervezési költségek mellett
  • csökken az állásidő a beépített diagnosztikai funkciók alkalmazásával
  • az integrált kommunikációs eszközök támogatják a termelés rugalmasságát
  • integrált biztonsági funkciókkal segíti a termelési- és a hálózati biztonságot
  • adatoptimalizálással áttekinthető adatbázist hoz létre
  • adatalapú döntéstámogatás
  • egyszerűsödnek az automatizálási megoldások a globális szabványok integrálásával
  • javul a teljesítmény

A TIA-portal használatával gépészmérnökök, rendszerintegrátorok és üzemeltetők csökkenthetik a költségeket, rugalmasabbá válhatnak és gyorsabban elérhetik a lehető legjobb eredményt.