Paradigmaváltás az oktatásban
A 2020-as év minden tekintetben különlegesnek számít és rengeteg változást hozott. Sok szempontból módosult a vállalatok működése, sok cég életében hosszan a dolgozókkal maradó változások következtek be. Ezek pedig az oktatásokat is érintették, nemcsak a résztvevők szempontjából, hanem a képzőhelyek és az oktatók is új megközelítést kell, hogy alkalmazzanak. A Siemens páratlan gyorsasággal, gördülékenyen és hatékonyan indította be online oktatásait – olyannyira, hogy az online és a hibrid képzések a képzéskínálat részei maradnak.

Az oktatások piaca igen sokrétű. Ez azonban nem minden esetben jelenti, hogy a változatos tréningek igazán minőségi képzést jelentenek. Épp ezért a Siemens számára kiemelt fontossággal bírt, hogy oktatásai valóban az ügyfelek megelégedésére szolgáljanak mind szakmai, mind szervezési, mind kivitelezési szempontból.

Az átállásról, a képzési paradigmaváltásról és az online oktatások jövőjéről Falusi Bettina, a Siemens Zrt. SITRAIN üzletágának operatív vezetője beszélt.

Forrás: Siemens

Gyorsan és rugalmasan

„Amikor 2020 márciusában megtudtuk, hogy a személyes képzéseket nem tarthatjuk meg, azonnal megoldást kezdtünk keresni. Hiszen az üzletág fenntartása szempontjából kulcsfontosságú volt a gyors reakció és a minél hatékonyabb megvalósítás. Nagy segítséget jelentett, hogy rendelkeztünk megfelelő technikai eszközökkel, így ennek bázisán kezdtük el kidolgozni az első online képzés menetrendjét és technikai feltételeit” – kezdi Falusi Bettina. A reakció pedig tényleg elég gyors volt, a Siemens SITRAIN néhány hét alatt elindította online oktatásait, amelyeken eleinte csökkentett létszámmal vettek részt a hallgatók. „Egy-két hónap után nőtt meg az érdeklődés az online képzések iránt. Ezt marketinganyagokkal, a közösségimédia-felületek kihasználásával igyekeztünk erősíteni a partnereink és az érdeklődők körében” – teszi hozzá.

Sikert sikerre
A SITRAIN évek óta kimondottan sikeres üzletágnak számít.

2018-ban kimagasló növekedést ért el, amely tovább folytatódott a következő évben és csupán a járvány okán torpant meg. A csoport nemcsak kiválóan teljesít az oktatásokon, hanem saját tananyagokat és tanfolyamokat egyaránt fejlesztenek.

Egy-egy évben ezernél is több hallgató végez itt képzést, kap oklevelet.

A SITRAIN négy fős csapata, kiegészülve az oktatókkal, tantermi és kihelyezett oktatásokat és már online tanfolyamokat is tart – a korábban megszokott minőségben és hasonlóan nagy sikerrel. A képzéseken a Siemens ipari megoldásainak kezelését lehet elsajátítani.

Minden kezdet nehéz

A hardverközpontú képzések online térbe költöztetése Falusi Bettina szerint is nagy kihívást jelentett: „Az ügyfeleink leginkább azt szeretik a SITRAIN képzéseiben, hogy gyakorlatiasak, az elméletet gazdagon alátámasztják a feladatok és képzett oktatóink professzionális szakmai segítséget nyújtanak a résztvevőknek. Természetes tehát, hogy ezt az online tanfolyamokkal kapcsolatban is elvárták”.

A SITRAIN online képzései felülmúlták a kezdeti elvárásokat. „Annak ellenére, hogy személyesen nem találkozhattunk a résztvevőkkel, az oktatók minden lehetőséget megragadtak, hogy minél interaktívabbakká tegyék a tanfolyamokat. Ha nem is lehettek a csoportok egyszerre egy helyen, kihasználtuk az online tér lehetőségeit és a szimulációs funkciókat, így valódi problémamegoldási folyamatokon tanulhatnak a résztvevők” – magyarázza Falusi Bettina.

„A képzések új formáját online nyílt napokkal igyekeztünk bemutatni az érdeklődőknek és törekedtünk arra, hogy minden olyan tanfolyamot a virtuális térben is megtarthassunk, amelyre lehetőség van. Ezáltal most már rendelkezésre állnak távoli hardveres eléréssel online hajtástechnika és kommunikációs OPC UA képzések, valamint folyamatosan fejlesztjük tovább a portfóliót új tréning elemekkel. – fejti ki a szakértő.

Nem csak alkalmi lehetőség

„Látva azt, hogy mekkora kereslet mutatkozik az ilyen online képzések iránt, biztosak vagyunk benne, hogy valamilyen formában ezek velünk maradnak a jövőben is” – mondja Falusi Bettina. Bár szerinte sem pótolhatja semmi a közvetlen személyes hangvételt, a digitális megoldások rengeteg segítséget nyújtanak. „Az ügyfeleink pedig elégedettek, kimagasló értékeléseket kapunk a tréningek után, illetve fontos visszacsatolás az is, hogy sok a visszatérő résztvevő és egyre több tanfolyamot szervezhetünk. Bár már egy ideje visszatértünk a tantermekbe Győrött és Budapesten egyaránt, az online képzésekre ugyanúgy, mint a kihelyezett oktatásokra is szükség lesz hosszú távon.

Mivel eredetileg is terveztük e-learning felület és képzések indítását, a pandémia katalizátorként szolgált ehhez. A harmincelemes képzési portfoliónkat pedig csak tovább színesíti, hogy az online képzési kínálat is egyre gazdagabb. Biztosan folytatjuk a tanfolyamok fejlesztését és törekszünk arra a jövőben is, hogy átjárhatóságot biztosítsunk a platformok között. Hibrid megoldásokban is gondolkodunk és az ügyfeleink biztosak lehetnek benne, hogy a megszokott magas színvonalú képzéseket kapják majd tőlünk továbbra is, mind az online térben, mind az oktatótermeinkben” – egészíti ki Falusi Bettina.