Pontos szimuláció gépi szinteken
Szüntesse meg az NC-szimulációs rendszer és a CAM-rendszer közötti rést azzal, hogy a MyVirtual Machine-t futtatja a Siemens Sinumerik One digitális ikerjeként! Ez lehetővé teszi a nevéhez méltó szimulációk elvégzését, mivel tartalmazza a munkaterületet, felveszi a tengelyértékeket és figyelembe veszi a nem produktív időket is. 

Eddig, ha digitális ikerről beszéltünk a gépgyártásban, leginkább a mérnöki munka jutott eszünkbe. Minél több ponton digitalizálják a gyártók a projektjeiket és a gépek fejlesztését, annál gyakrabban válik elérhetővé a digitális iker a gép felhasználói számára is.

Virtuális gépi kép

A digitális natív CNC Sinumerik One és a futtatott MyVirtual Machine lehetővé teszi a kiterjedt szimulációt, és ez, a létrehozott virtuális gépi kép különösen hasznos a NC-programozók és gépkezelők számára.

Ha egy újonnan létrehozni kívánt munkadarab elindul a gyártósoron, mindenki azért izgul, hogy az NC-program biztonságosan fusson, lehetőleg gyorsan és elkerülje a gépi leállásokat, az ütközéseket és a hibákat.

Azonban digitális iker nélkül a gyártási folyamat tökéletesítése többkörös: az NC-programozó elküldi a gyártási utasítást – a munkadarab gyártási programját –, majd a gépkezelő elindítja, a műhelyben javaslatokat tesznek a módosításokra, ezt követően pedig visszakerül az NC-programozóhoz, aki végrehajtja a módosításokat és újra átküldi a műhelybe, hogy teszteljék.

Ha viszont az NC-programozók számára elérhető a digitális iker, akkor az összes szükséges tesztet virtuálisan végezhetik el, és egy olyan programot írhatnak, amely közvetlenül illeszkedik a géphez. Ez nemcsak az egyszerű, hanem a CAM-rendszerekben létrehozott komplex programokra is vonatkozik.

Biztonságos NC-indítás

A gépkezelők számára kihívást jelent minden egyes NC-indítás, hiszen ők a felelősek a megmunkálási folyamatért. Az ütközések és leállások veszélye pedig minden szerszámgépben ott rejlik.

Az ezzel kapcsolatos összes információ leképezhető a MyVirtual Machine futtatásával, vagyis figyelembe vehető a szimuláció során. Létrehozható egy virtuálisan felszerelt terület, ahol megadhatjuk a komponenseket 3D- vagy CAD-állományként, adatként vagy paraméteres leírásként. Ha az adatokat ilyen formában töltjük be, akkor a CNC digitális iker virtuális munkaterületként is elérhető a programok szimulációjához.

A folyamat termelékenysége és biztonsága növekszik

Eddig is mindent, ami a kontrollra vonatkozott, ellenőrizni lehetett a Sinutrain segítségével, viszont átfogóbb szimulációs lehetőségek nem álltak rendelkezésre. A digitális iker – amely offline MyVirtual Machine néven, online pedig Protect MyMachine/3D Twin néven érhető el – közvetlenül a gépen teszi lehetővé ugyanazt a teljes értékű szimulációt, amely figyelembe veszi a munkaterületet.

Nemcsak a különböző programozási feladatokhoz és módokban alkalmazható, hanem a problémás esetek szimulálására is alkalmas, olyan munkafolyamatok modellezésére, amikor be kell avatkozni, vagy amikor a tengelyeket JOG-üzemmódban (folyamatos kézi sebességvezérlés) kell irányítani.

Mindezeket szimulációban tesztelhetik a felhasználók, így a munkavégzés folytonossága fennmarad.

Virtuális kép
Honnan tudható, hogy egy gép megfelel minden követelménynek? És az, hogy le tudunk-e gyártani vele egy konkrét munkadarabot? Ha új terméket munkálunk meg, akkor a digitális iker alkalmazásának előnye kézzelfogható. Ha a gyártók felszerelik a gépeiket a Siemens legújabb vezérlő generációjával, a Siemens Sinumerik One-nal, és a mérnökök a Create MyVirtual Machine digitális ikert használják, akkor képesek ilyen virtuális képet létrehozni termékeikről. 

A digitális iker termelésbe integrálásával, a munka előkészítése során a gépkezelőknek lehetőségük van kockázatmentesen, biztonságos környezetben tesztelni a megmunkálási folyamatot. Ez csökkenti mind a nem produktív gépidőket, mind az ütközések kockázatát.