A natívan digitális CNC
A Siemens fejlesztéseiről, amelyek az ipar digitális transzformációját segítik, sokat írtunk már a GyártásTrenden. A gépgyártás területén a digitális transzformáció kulcselemét mutatjuk most be és azt, hogy hogyan alakítható ki a digitális gyártás.

A becslések szerint (2021 – Statista) 2030-ra körülbelül 50 milliárd hálózatba kapcsolt eszköz és szenzor működik majd, amelyekhez milliárdnyi digitális iker – vagyis a valós rendszerek virtuális megvalósítása – kapcsolódik majd.

Korábban már bemutattuk a Siemens Digital Factory divíziója által szállított fejlesztői környezetet, a Totally Integrated Automation (TIA) portált, ami egységes platformot kínál minden automatizálási feladathoz: programozáshoz és paraméterezéshez. Ennek integráns része lett a SINUMERIK ONE névre keresztelt digitális iker, ami lehetővé teszi a virtuális és a valós világ zökkenőmentes együttműködését a gyártásban.

A digitális iker felépítése

A SINUMERIK ONE sokkal több, mint egy erős hardveres innováció. Digitális ikrével a digitális átalakulás kulcseleme, és segít a munkafolyamatok teljes szimulálásában és tesztelésében egy virtuális környezetben.

Create MyVirtual Machine
A Create MyVirtual Machine, mint egy keretrendszer adja az alapot az automatizálási rendszer digitális ikerének a megvalósításához, amely lehetővé teszi a gép tervezését és tesztelését, még mielőtt a valós prototípusok rendelkezésre állnak. Ez azt jelenti, hogy a feladatok átkerülhetnek a való világból a virtuális környezetbe, ami jelentősen lerövidíti a piacra jutás idejét. Ez egészül ki a TIA Portal integrációval, amelynek alapelve, hogy a különböző innovatív technológiákat egységes rendszerbe rendezi, hogy megfelelően kezelhetőek legyenek: a vezérlőegységet, a hajtást és az egyéb szükséges komponenseket integrálja egy közös keretrendszerbe, így egy szoftver segítségével lehet a gépet és a technológiát kezelni.

A SINUMERIK ONE szabványokat állít fel a megmunkálási sebesség és minőség terén. A CNC-rendszer maximalizálja a szerszámgépek termelékenységét a legjobb PLC- és CNC-teljesítmény révén. Az integrált SIMATIC S7-1500F PLC akár tízszer gyorsabb PLC-ciklusidőt biztosít, mint elődje. A SINUMERIK ONE termelékenyebbé, ezáltal gyorsabbá, rugalmasabbá és hatékonyabbá teszi a szerszámgépeket.

A CNC digitális iker mellett a Siemens kifejlesztette a MindSphere megoldást is, ami egy nyitott és felhőalapú IoT-operációs rendszer, és amely segíti az ügyfeleknek kihasználni a felhőalapú digitalizáció összes előnyét a szerszámgépek területén is – mondta el Pálla Csaba, a Siemens Zrt. szakértője.

MindSphere

A Siemens MindSphere, nyílt, IoT-felhőalapú operációs rendszere, számos lehetőséget kínál gyártó eszközök és vállalati információs rendszerek összekapcsolására, komplex analitikák futtatására és innovatív fejlesztési környezet kialakítására. A platformszolgáltatásként (PaaS) igénybe vehető alkalmazás összekapcsolja a fizikai eszközöket a digitális világgal, ipari alkalmazásai segítik a gyártási és üzleti folyamatokat.

A Mindsphere Connect & Monitor, Analyze & Predict vagy Digitalize & Transform szoftver moduljaival a felhasználók az eddiginél is gyorsabban és egyszerűbben implementálhatják IoT projektjeiket, a gépek működése közben kinyert adatok elemzésével, a várható meghibásodások hatékony előre jelzésével pedig csökkenthetik a nem tervezett üzemleállásokat. 

Ezeken a fejlesztéseken túl elérhető a szerszámgépekhez készült Edge alkalmazás is. Ez az Edge számítási megoldás lehetővé teszi nagy adatmennyiségek csaknem valós idejű és visszajelzés nélküli helyi feldolgozását. Ezenkívül csökken a memória és az adatátviteli költség, mivel az alkalmazás elvégzi a nagy adatmennyiségek előfeldolgozását és így végül csak a fontos adatok kerülnek továbbításra egy felhő vagy gyári szintű IT-infrastruktúrába. A Sinumerik Edge megoldással a Siemens olyan, kifejezetten szerszámgépekhez fejlesztett szoftveralkalmazásokhoz készült helyi platformot kínál, amely rögzíti, előfeldolgozza és elemzi a szerszámgép működése során előállított nagyfrekvenciás adatokat és amely beépül a releváns automatizálási megoldásba. Az Edge rendszer kiegészítve a digitális ikerrel a termelési rendszert leképezve, valós idejű elemzéseket, előrejelzéseket készít, így folyamatosan támogatva a tervezési és irányítási döntések meghozatalát és lehetővé téve a gépgyártók számára a fejlesztési és gépi folyamatok teljes virtualizációját.

Egy jövőorientált CNC-rendszer a rendkívül produktív szerszámgépekhez

A rövidebb termékindítási idők és a termékek növekvő individualizációja erőteljesen befolyásolja a szerszámgépek gyártási folyamatait. A gépgyártók és a felhasználók számára előrébbvaló a kiváló termelékenység, mint valaha. Ebben az összefüggésben fontos az automatizálás, illetve az innovatív CNC-megoldások és a kifinomult technológiák közötti optimális kölcsönhatás – a digitális megoldások hatékony integrálása mellett. Ez minden területre vonatkozik a gép tervezésétől és építésétől a működtetésén át a szervizig.

A SINUMERIK ötvözi az automatizálást, a technológiai kompetenciát és a digitalizálást, ezáltal növelve a termelékenységet – emelte ki Pálla Csaba és kifejtette, hogy a SINUMERIK CNC-rendszer az optimális megoldás lehet egyedi alkatrészek vagy tömeggyártás számára, egyszerű vagy összetett munkadarabokhoz. 

Ez a rendszer nem csupán egy erős hardver innováció. Digitális ikerje a digitális transzformáció kulcseleme, ami a munkafolyamatok teljes virtuális környezetben történő szimulálását és tesztelését teszi lehetővé. A szerszámgép tervezése és üzemeltetése során a digitális iker segíti a különböző folyamatok optimalizálását, ezzel időt, erőforrásokat és pénzt takarít meg.

A termelékenység maximalizálása, gyorsabb innováció

A szerszámgépgyártók kihasználhatják a digitális iker előnyét a szerszámtervezés és a prototípusgyártás során is. A sebesség a gép teljes életciklusa és így a mérnöki folyamat során is döntő tényezővé válik. A rendszer segít a mérnöki folyamatok optimalizálását, illetve az összes munkafolyamatot végponttól végpontig – köszönhetően a Create MyVirtual Machine virtuális üzembehelyezési platformnak és a TIA portálba történő teljes integrációnak. A digitális iker használatával a virtuális mérnöki munka során szerzett információk továbbíthatók a mechanikai tervezés részére. Ennek eredményeképpen a gépi szerszámok valódi adatok és teszteredmények alapján jönnek létre, így drága prototípusaiba történő beruházás jelentősen csökkenthető, vagy akár teljesen elhagyható, ami időt, pénzt és erőforrásokat takarít meg.

A Siemens digitálisan változtatja meg a gyártást azáltal, hogy egyesíti a tervezési és mérnöki, gyártási és üzemeltetési megoldásokat, hogy intelligensebbé tegye a gyártási rendszereket.