Bionikus fecskeraj tart a jövő felé
A tetemes energiát megtakarító digitális szelepszigettől az emberi kéz finom manipulációjára képes soft handig – online megtartott TechTalk beszélgetésen mutatták be a Festo szakemberei a vállalat legújabb, az ipar 4.0 világba illeszkedő megoldásait.

A koronavírus ezt is felülírta: eredetileg a Hannoveri Vásár beharangozójának szánták a digitális térben igény szerint megtekinthető videóközvetítést a Festo cégnél, de az áprilisra tervezett világvezető technológiai szakvásár először júliusra tolásával, majd végleges törlésével az idei vásárnaptárból a TechTalk beszélgetés is halasztódott. Végül július első napjaiban tette közzé a pneumatikus és villamos hajtástechnika meghatározó tradicionális német vállalata a négy vezető szakembere bevonásával megtartott diskurzust, amelyben a mára globálisan tevékenykedő cégcsoport sokkal inkább a jelen kihívásaira reagál: bemutatja, mit jelent számára az eredetileg a Hannoveri Vásár mottójának választott ipari transzformáció az automatizálástechnika szemszögéből. A Hannoveri Vásáron élőben is bemutatni tervezett újdonságokat július 15–l6-án virtuális kiállítás keretében ismerhetik majd meg közelebbről az érdeklődők.

A fenntarthatóság szem előtt home office-ban is

Frank Melzer, a cégcsoport igazgatótanácsának termékekért és technológiáért felelős vezetője kiemelte, hogy a koronavírus-járvány kirobbanásával lehetőség szerint az otthoni munkavégzésre átálló és biztonsági intézkedésekkel a legrosszabb forgatókönyvre is felkészített vállalati működés középpontjában továbbra is az ügyfelek termelékenységének növelése, az erőforrás-takarékosság és fenntarthatóság, az emberi munkavégzés megkönnyítése, valamint az interoperabilitás széles körű elterjesztése áll. Ezeken a fő irányokon munkálkodik továbbra is a Festo a Németországban életre hívott Ipar 4.0 platform keretein belül.

A Hannoveri Vásár helyett a Festo virtuális kiállításán lesz „élőben” látható a Soft Hand ipari alkalmazása

A fenntarthatóság felé mutató egyik fejlesztési irány az áttérés a teljesen digitális dokumentációra, aminek jelentőségét házon belüli példával szemléltette a szakember: a Festo részlegeinél évente mintegy 150 tonnányi papíralapú dokumentum keletkezik, amelynek kiváltásával máris nagy lépést lehet tenni az erőforrásokban való takarékoskodásban.

Lehet 60 százalékkal kevesebb?

A pneumatika hosszú évtizedek óta a máig családi kézben lévő vállalat tevékenységének leghangsúlyosabb területe, ennek azonban egy teljesen újszerű vetületét jelenti a néhány évvel ezelőtt a világon elsők között kidolgozott digitális szelepsziget, a Motion Terminal. Az ezzel elérhető megtakarításokat a TechTalkon példával szemléltette Marcus Stemler termékmenedzser. Ha például egy súly emelésére, majd újbóli leeresztésére a hagyományos megoldás helyett az applikációkon alapuló, okoseszközzel programozható digitális terminált használják, akkor a felhasznált energia akár 60 százaléka is megtakarítható. Ráadásul a ciklusidő is csökkenthető, valamint szivárgásfigyelés beépítésével a hibák költségtakarékosan, tervezett leállásokkal küszöbölhetők ki.

A Motion Terminal a pneumatikus automatizálás forradalmi újragondolását jelenti

Az adatgyűjtésen, feldolgozáson, figyelésen és tervszerű beavatkozásokon alapuló eljárással az akár több száz pneumatikus berendezést is működtető cégeknél hatalmas lehet a megtakarítási potenciál. A mesterséges intelligencia bevonásával könnyebbé válik az anomáliák felismerése és az energiaáramlás optimalizálása.

Képzés előrelátással

Hans Jörg Stotz, aki a Festo igazgatótanácsában a szintén nagy hagyományokra visszatekintő képzési vállalati ágat, a Festo Didacticot képviseli, annak a véleményének adott hangot, hogy az új technológiákkal, új üzleti modellek felépítésével a képzéseket is új alapokra kell helyezni. Ajánlatos 2-3 generációra előre gondolkodni a szaktudás átadásában, és az élethosszig való tanulás követelményét szem előtt tartani. A Festo palettáján az alapismeretek közvetítésén túl nagy súlyt fektetnek a valós ipari alkalmazások gyakorlatának érzékeltetésére, amelyhez a digitális termelést modellező CP (Cyber Physical) Factory oktatóegység nyújt kiváló lehetőséget.

A kiberfizikai oktatóegységen az ipar 4.0 szerinti ipari termelés fogásai gyakoroltathatók be

A big data, a kiberbiztonság kérdése, az olyan váratlan helyzet kezelése, mint amit a koronavírus-járvánnyal megtapasztalhattunk, új kihívások elé állítja a jövő szakembereit. Ezért a felkészítő didaktikának is új technikákra van szüksége. Ilyen lehet a Festo berkeiben már az oktatásba bevont, együttműködő robotokkal operáló ipai alkalmazások vagy a bionikus, azaz a természetben előforduló (mozgás)minták utánzásán alapuló eszközök felhasználása a gyakorlatban.

Autonóm madarak bonyolult manőverekkel

Ez utóbbi területről, az aktuális bionikus projektekről adott áttekintést Karoline von Häfen projektvezető. A bionikus fejlesztések mindig is a Festo vásári megjelenésének egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó szeletét jelentették. A később az iparban is jól hasznosítható koncepciók idén a mindössze 42 gramm tömegű, optimalizált anyagokból és optimális szerkezettel megvalósított bionikus fecske köré összpontosultak. A szinte a megtévesztésig a valós madár repülő mozgására képes mesterséges lény kis tömegével a lehető legkisebb energiafelhasználás kikísérletezésének megfelelő terepe.

Ennél azonban sokkal tovább megy az autonóm repülésre való képessége: emberi beavatkozás nélkül, GPS-en alapuló önvezérléssel képesek a bionikus madarak bonyolult manőverekkel rajokban szállva is elkerülni az ütközéseket, majd visszatérni az eredetileg kitűzött mozgáspályára (lásd videónkat).

Szintén a legújabb bionikai fejlesztéseket képviseli az úgynevezett Soft Hand, egy univerzális pneumatikus megfogó, amely az emberi megragadás finomságával, az ujjak rendkívüli pontosságával veszi fel a versenyt. Ehhez a kesztyűszerű borításba épített 113 erőérzékelő, illetve a megfogni kívánt tárgy azonosítását lehetővé tevő kamera is hozzásegíti. Mobil robotra szerelve autonóm helyváltoztatásra képes, így monoton vagy veszélyes munkát kiváltó szervizrobotként egyaránt alkalmazható.