Origami ihlette, apró robotokat alkottak Michiganben
Az origami japán művészete által ihletett mikrorobotokat hoztak létre a Michigani Egyetem kutatói. Az új technológia egyik érdekessége, hogy a szerkezeteket nem hagyományos módszerekkel lehet munkára bírni.

A csapat által alkotott kicsi teremtmények, miután kezdeti testhelyzetükben elvégezték a teendőjüket, képesek áthajtogatni magukat a következő feladathoz optimális pozitúrába, és így tovább.

A kis robotoknak általában külső ingerre – például mágneses mezőre – van szükségük ahhoz, hogy munkába lendüljenek. A michigani tudósok működtetőelemként (aktuátor) némi arany- és polimerréteget vittek fel a kreatúrákra. Az aranyrétegen átvezetett elektromossággal hő gerjeszthető – jelen esetben ez a hő lendíti mozgásba a robotot. Lehűlés közben a rendszer visszarendeződik a kezdeti pozitúrába. Összehajtogatott formában túlmelegítéssel tudják megtartani a szerkezet alakját.

Jelenleg kábelek vezérlik a robotot, de végül egy fedélzeti akkumulátor és egy mikrovezérlő segítségével fognak áramot vezetni a szerkezetbe.