Az ipar 4.0 megismerése
Eberhard Klotz, a Festo ipar 4.0 kampányának vezetője elmondja, hogyan járul hozzá az ipar 4.0 már ma is a virágzó automatizálási iparág sikeréhez.

A mostani automatizálási kiállítások, így az októberben lezajlott stuttgarti Motek Integrációs Arénája is, közelebb hozzák a látogatókat az ipar 4.0 trendjéhez.

„Egyértelmű, hogy az ipar 4.0 nem csak marketingfogás – magyarázta Eberhard Klotz. – Konkrét projektek és termékek állnak mögötte.” A Festo például tagja az Ipar 4.0 platformnak, és tanácsokat ad a német kormánynak; oktatási koncepciókat és új életpályák képzési rendszereit fejleszti tovább, valamint koncepcionális kutatásokat végez a Bionic Learning Network területén olyan autonóm és önvezérlő rendszerekkel, mint például a bionikus hangyák vagy az interaktív, kollaboratív héttengelyes pneumatikus robot, a BionicCobot prototípusa.

Az ipar 4.0 termékei

A Festo a negyedik ipari forradalomhoz szállít automatizálási termékeket: integrált hajtáscsomagokat, moduláris szelepszigeteket OPC-UA- és IoT-gatewayekkel, decentralizált Codesys vezérléseket és autonóm mechatronikai alrendszereket IP20-as és IP65-ös védettségű kivitelben. Emellett léteznek appok és felhőalapú koncepciók is. „A leglenyűgözőbb azonban a pneumatika kiemelkedő innovációja, a Festo Motion Terminal” – hangsúlyozta az automatizálási szakértő. Ez az első olyan automatizálási platform, amely kiberfizikai rendszerként épül fel, és akár ötven egyedi pneumatikai funkciót is ki tud váltani.

„A tanácsadó cégekkel ellentétben a Festo rengeteg felhasználói tapasztalatot tud gyűjteni a scharnhauseni saját gyártómű kísérleti projektjeiből” – magyarázza Eberhard Klotz. Ezek olyan témákat foglalnak magukba, mint például az energiamenedzsment és az optimalizálás, valamint az innovatív egydarabos folyamat (one-piece flow) koncepciói, mindezeket pedig a szabványosított networking, a mobil, táblagéppel történő karbantartás, illetve az egyes termékekhez alkalmazott automatizált, rugalmas tesztelés támogatja.

Energiamenedzsment

A Festo új, ostfildern-scharnhauseni üzemének épületét a legszigorúbb energetikai standardoknak való megfelelésre alakították ki: rendelkezik például napenergiás, valamint hővisszanyerő rendszerekkel. Az volt a cél, hogy össze lehessen vetni, illetve hálózatban lehessen kezelni az energiával kapcsolatos adatokat és az összes berendezés fogyasztási értékeit. Az ipar 4.0 kampány vezetője így nyilatkozott: „Ennek eredményeképpen a Festo OPC-UA-kommunikációs szabványt alkalmazott az üzemben, és olyan koncepciót valósított meg, amellyel

A Festo az új technológiai üzemet sokkal nagyobb rugalmasságot biztosító, a SmartFactory-koncepció irányába mutató gépekkel és rendszerekkel látta el. Az eredmény: a tételváltás 13 másodpercen belül végrehajtható, ami sokkal rövidebb a régebben alkalmazott gépeknél és rendszereknél szükséges fél óra és néhány óra közötti időtartamnál. Ez érvényes az állomások, a moduláris cellák cseréjére is: néhány hét vagy hónap helyett egy délután alatt el lehet végezni; de igaz lehet a rendszerek más helyre történő áttelepítésére is.

Networking

A Festo sok berendezést látott el OPC-UA-val, amely az optimalizált kanban és az egydarabos folyamat alapjául szolgál. Ha egy többfázisú termelési folyamatban valamely erőforrás meghibásodik, akkor csökken a termelési kapacitás; az ezt követő folyamatokat automatikusan visszafogják, hogy a szűk keresztmetszethez legyenek optimalizálva. „Így nincs szükség nagy költségű puffertárolókra, amelyeket az éjszakai műszakoknál, illetve a hétvégi munkánál biztosítani kellene” – mondta el az automatizálási szakértő.

„A táblagépek karbantartásban történő alkalmazása kitűnő ötletnek bizonyult” – fejtette ki Eberhard Klotz: amellett, hogy a teljes rendszer hatékonysága és a teljes berendezéshatékonyság (OEE) nő, a munkaerő motiváltsága is jelentősen erősödik. A jövőben a networking optimalizálja az értékteremtést, a beruházás pedig hat hónapon belül megtérül.

Használatban az ügyfélnél

A németországi és a külföldi ügyfélalkalmazások világszerte napvilágra hozzák az ipar 4.0 innovációs potenciálját. A Festo ügyfelei például következetesen építenek ki az ipar 4.0 megközelítés szerinti moduláris gépkoncepciókat az autóiparban, heteket spórolva az ajánlatadás és a leszállítás közötti időben; illetve alkalmaznak automatizálás céljára vezérlőszekrény nélküli, IP65-ös védettségű Festo vezérléseket, aminek köszönhetően alacsonyabb árakat kínálhatnak.

Egyes felhasználók az FDA-jóváhagyás miatt felmerülő akadályok leküzdésére alkalmazzák a forradalmi Festo Motion Terminalt. Más ügyfelek azt tervezik, hogy a megelőző karbantartás és az alkatrészüzletág egyes részeit felhőalapú koncepciókkal átruházzák a Festo cégre, hogy takarékos (lean) vezetői elvek mentén az alaptevékenységükre koncentrálhassanak – és közben új árazási modellt alakítsanak ki.