Intelligens platform folyamatoptimalizáláshoz
A Fujitsu Intelliedge platformja a hálózat peremére telepített célgéppel, a termelést működtető technológia és az informatika összekapcsolásával, a helyben működő eszközöktől a számítási felhőig ívelő gépi intelligenciával támogatja az ipar 4.0-s folyamatok optimalizálását.

Münchenben novemberben megrendezett éves konferenciáján, a több mint 12 ezer látogatót vonzó Fujitsu Forumon jelentette be a japán gyártó Intelliedge platformját, amely nevéhez hűen – az edge computing koncepcióját megvalósítva – intelligenciát visz a hálózat peremére az ott gyűjtött szenzoradatok gyors, akár valós idejű elemzéséhez. Áthidalva a termelést működtető üzemi technológia (operational technology, OT) és a felhőben, illetve helyben telepített informatikai környezetek (information technology, IT) közötti szakadékot, a platform lehetővé teszi a gyártás folyamatainak teljes digitalizálását, hatékonyabb felügyeletét, automatizálását és optimalizálását.

Miként Andreas Rohnfelder, a gyártó e területtel foglalkozó kompetencia-központjának vezetője fogalmazott, az Intelliedge a Fujitsu ipar 4.0-s megoldások tervezését, bevezetését és működtetését támogató portfóliójának és professzionális szolgáltatásainak központi elemeként fog megjelenni 2018 januárjában.

A szerszámgép digitális ikertestvére

A helyben vagy felhőben működő konzolról vezérelhető Intelliedge Edge Computing Appliance célgép felügyeli az OT-környezetben – például gyárakban, erőművekben, olaj- és gázkitermelésben – telepített érzékelőknél keletkező, óriási adattömeg gyűjtését, ellenőrzését és mozgatását. Nagyon részletes rálátást ad az ipari környezetre – az ellátási láncban elérhető készletektől kezdve a rendeléskezelő rendszereken át a termelés teljes folyamatsoráig –, és beépített intelligenciájával elemezve az élő adatfolyamokat azonnal észleli, ha a működést vagy a minőséget veszélyeztető eltérésre kerül sor, így az automatikusan, vagy gyors emberi beavatkozással rögtön kezelhető. 

Intelliedge demó: a Fujitsu augsburgi gyárában is ilyen robotok dolgoznak

Kis sávszélességű csatlakozáson keresztül az Intelliedge a vállalaton belül telepített vagy a nyilvános felhőben működő, nagyobb teljesítményű mesterséges intelligencia felé is továbbítja a gépi tanuláshoz szükséges adatokat, valamint mindazokat az adatokat, amelyekből létrehozható a gyártási folyamatokban működő szerszámgépek digitális ikertestvére, azaz pontos, szimulált mása. A szimulációban a vállalat valós időben követheti a működés valamennyi, digitálisan megjelenített folyamatát, de a digitális ikertestvér az optimalizálás további lehetőségeinek azonosítását, valamint a tervezett átalakítások, bővítések és fejlesztések várható hatásának modellezését, előrejelzését is hathatósan segíti.

A Fujitsu által Németországban tervezett és gyártott Intelliedge Edge Computing Appliance masszív, teljes körűen konfigurálható hardvere távoli helyszíneken, ipari körülmények között is megbízhatóan, karbantartási igény nélkül működik. A gépek közötti adatkommunikációhoz és az ipari automatizáláshoz kifejlesztett OPC-UA protokollt használja, alapfelállásban a nyílt forráskódú Linux CentOS operációs rendszer fut rajta, de más szoftverrel is telepíthető, a begyűjtött, feldolgozott és továbbított, érzékeny információkat pedig tanúsított személyazonosítási és titkosítási mechanizmusokkal védi.

Mesterséges intelligencia a gyárcsarnokban

A konferenciát kísérő kiállításon a Fujitsu Zinrai mesterséges intelligenciájának (artificial intelligence, AI) több ipari alkalmazását is bemutatta. Egyikük a mélytanulás (deep learning) technológiáján a képanalitika módszereivel megvalósított alakfelismerés, azaz objektumosztályozás alkatrészek kiválasztásához. A különböző ipari alkalmazásokba integrálható alaptechnológia lényege, hogy kamerákkal rögzített képeken minden alkatrész 30-nál több jellemzőjét azonosítják, majd ezeket adatbázisban tárolják, amelynek alapján a 14 vagy annál több rétegű neurális hálózat 5 másodpercnél rövidebb idő alatt 98 százalékos pontossággal felismeri például az alkatrészt, amely a legalkalmasabb egy kifogyott vagy meghibásodott komponens pótlására. Az alkalmazásban igény szerint beállítható, hogy a felismerés során a sebesség vagy a pontosság legyen a fő kritérium.

Hasonló AI technológiára épül az a megoldás, amelyet a Fujitsu a szélerőművek turbinalapátjait gyártó Siemens Gamesa Renewable Energy számára fejlesztett a termékek minőség-ellenőrzéséhez. A megoldás a roncsolásmentes vizsgálatok adatait képekké alakítja, amelyeket mélytanuló képességekkel bíró képanalitikai szoftverrel elemez, így az ellenőrzés folyamata nemcsak pontosabbá, hanem gyorsabbá is vált, időtartama hatról másfél órára csökkent. A kifogástalan minőség különösen fontos ezen a területen, mivel egy működés közben eltörő, anyaghibás turbinalapát dominó-effektust előidézve egy teljes szélerőműparkot tönkretehet.

Tudásmenedzsment és ERP

Látható volt továbbá a kiállítási területen a Fujitsu Colmina termékcsoportjába tartozó tudásmenedzsment megoldás, amely a fejlesztőcsapatok munkáját segíti, valamint egy interaktív intelligens műszerfal, amely a japán gyártó K5 nyilvános felhőjében működik. Utóbbinak most készül a második verziója, amely az eddiginél is több adatforrásból fogad majd adatokat kész csatolófelületeken keresztül.

Digital Annealing Unit: a kvantummechanikából merítő processzor

Felénk talán kevéssé ismert, hogy a Fujitsu Glovia nevű vállalata G2 néven ERP rendszert is fejleszt, kimondottan gyártó vállalatoknak. Elsősorban a Fujitsu saját gyáraiban vezették be a valós idejű analitikai képességekkel bíró szoftvert, de a felhasználók közé tartozik a Dell és a Philips is, több európai, sőt kelet-európai – bolgár, cseh, horvát és román – cég mellett, tudtuk meg a Glovia standján. A vállalat központja az Egyesült Államokban, Los Angelesben van, európai székhelye pedig Hollandiában.

További érdekesség, hogy a konferencián a Fujitsu bejelentett egy különleges processzort is. A kvantummechanika elveire épülő Digital Annealing Unit az optimalizálás kombinatorikus problémáinak megoldásában a mai CPU-knál 17 ezerszer gyorsabb – vagyis ha Moore törvényét vesszük alapul, akkor nem kevesebb mint 14 processzorgenerációval, több mint negyed századdal repít bennünket előre a jövőbe.