Az emberi erőforrás megújulása az ipar 4.0 kulcsa
A gyárak, üzemek intelligens fejlesztése, az infrastruktúra átalakítása emberek nélkül lehetetlen lesz, így a felnőttképzés, a folyamatos kompetenciafejlesztés elengedhetetlenné válik a jövő technológiai fejlődésének szempontjából.

A Siemens a világ egyik vezető technológiai vállalata, közel kétszáz országban megtalálható. 130 éves magyarországi jelenléte alatt méltán járult hozzá az ország ipari, gazdasági és infrastrukturális fejlődéséhez azáltal, hogy mindig azonnal képes reagálni a felmerülő piaci igényekre, változásokra. A Siemens élen jár a legújabb innovációk megalkotásában, meghatározó szerepet játszik az energiatermelés és -feldolgozás, a közlekedés, az egészségügy, az épülettechnológia, az ipari automatizálás, valamint a szoftverfejlesztés területén.

A Siemens Zrt. ipari automatizálási területe a szektor egyik vezető szállítója az innovatív és környezetbarát termékek, szolgáltatások terén. A gyártás- és folyamatautomatizálási terület Simatic termékei, Sinamics hajtástechnikai berendezései, valamint Sinumerik szerszámgépvezérlői hatékony megoldásokat kínálnak az ipari rendszerek kiépítéséhez, valamint a folyamatok optimalizálásához.

Tudás első kézből

A vállalatok termelékenységének növelése a digitalizáció és az automatizáció magas szintű megvalósításával érhető el, ahol az ember és a gépek munkája egyre szorosabban összekapcsolódik. Míg az utóbbiak az ember támogatóivá, a feladatok végrehajtóivá válnak, addig az emberi erőforrások kreatív problémamegoldása, állandó megújulásra való képessége kulcstényezővé lép elő a sikeresség szempontjából. E célok elérését tartja szem előtt a Siemens Sitrain-képzéseivel, amelyeken a résztvevők első kézből, a gyártótól sajátíthatják el a legújabb vezérléstechnológiákat, előnyt szerezve ezáltal a piaci szereplők között. A képzések célcsoportja az üzemek szakembereinek széles palettáját lefedi: karbantartók, szervizszakemberek, üzemeltetők és üzembe helyezők, programozók vagy akár döntéshozók is szívesen részt vesznek a kínált tréningeken.

A képzések a teljes automatizálási területet lefedik

A tanfolyamok magas színvonalát a gyakorlati tapasztalatokkal is rendelkező jól képzett oktatók, a Siemens által kifejlesztett standard tananyagok, valamint a képzések során használt speciális oktatóberendezések és gyakorló munkaállomások garantálják. A tréningek résztvevői a munkahelyükre a tanfolyamon szerzett tudás birtokában visszatérve már képesek megoldani a felmerülő problémákat, elhárítani a hibákat, és ezáltal kiküszöbölhetik a hosszú állásidőt: azaz tudásuk révén javul az üzem gyártáshatékonysága. A munkaerő képzésébe befektetett anyagi erőforrás és időráfordítás már rövid távon megtérül.

A tréningek a teljes automatizálást felölelik

A képzések a teljes automatizálási területet felölelik a TIA (Totally Integrated Automation) Portal-, valamint a Classic Step7-alapú tanfolyamoktól kezdve a hajtástechnikai tréningeken keresztül a Sinumerik témájú képzésekig. A Simatic-tréningeken a résztvevők megismerhetik az S7-300-as és az S7-400-as PLC-k felépítését, üzemeltetését, programozását, a hozzájuk csatlakozó hálózati rendszerek kialakítását, valamint az illeszthető kezelői panelek működését, funkcióit.

Sinumerik-tréning
Az új TIA Portal fejlesztői környezeten alapuló TIA-tanfolyamok már az S7-1500-as termékcsalád berendezéseivel valósulnak meg, amelyeken mélyebb ismereteket szerezhetnek a résztvevők az integrált automatizálási rendszerről. A tréningek ebben az esetben is egészen az alapvető PLC-felépítéstől a gyors hibakeresések elsajátításán át az üzemeltetésig és a paraméterezésig terjednek. A haladó szintre lépő szakembereknek pedig lehetőségük nyílik az új TIA-Pro2- és TIA-Safety-tanfolyamokon elsajátítani a magas szintű programozást, valamint a biztonsági vezérlők működését, konfigurálását.

A Sinamics-termékpalettára épülő képzések a G120 frekvenciaváltó-család és az S120 szervohajtás készülékein keresztül vezetik be az érdeklődőket a hajtástechnika alapjaiba. Mindkét típusú képzés magában foglalja a beüzemelési, a diagnosztizálási és a paraméterezési feladatokat, valamint a termékek PLC-hez való illesztését, így képezve integrált irányítástechnikai rendszereket. A Sitrain oktatási kör harmadik nagy ágát képezi a Sinumerik szerszámgépes terület, amely 2016-ban indult útjára Magyarországon, és kifejezetten a 840D solution line vezérlővel ellátott szerszámgépekre vonatkozóan indít képzéseket. A résztvevők megismerhetik ezek felépítését, szervizelését, sőt az üzembe helyezési folyamatot is elsajátíthatják gyakorló munkaállomásokon keresztül. Ezen a területen is megjelennek a safety, azaz biztonságtechnikai rendszerek, amelyekre vonatkozó ismereteket és funkciókat külön modulokban sajátíthatják el az érdeklődők.

Széles körben elérhetők

A Simatic, a TIA Portal, a Sinamics és a Sinumerik termékcsaládokra épülő képzések ma már Magyarországon szinte bárhol elérhetők: a Siemens két standard, budapesti és győri helyszíne mellett kihelyezetten is megvalósíthatók a tanfolyamok, ha a megrendelő szeretne egy komplett csoportot képezni a telephelyén. A központi budapesti Sitrain-oktatóközpont 2016-ban teljes megújuláson esett át, így még modernebb tréningtermekkel, ideális tanulókörnyezettel várja az érdeklődő szakembereket. Továbbá a magyarországi Sitrain-portfólió mellett az anyavállalati kínálat terén is érdemes körülnézni: folyamatirányító rendszerekre (PCS 7) és mozgásvezérlő rendszerekre (Simotion) irányuló képzések, valamint ipari hálózati témájú programok széles skáláját ajánlja a külföldi képzési paletta. A Siemens Zrt. nemzetközi kollégáival kooperálva kiközvetíti az érdeklődőket németországi vagy akár angliai helyszínekre is, ahol német vagy angol nyelven sajátíthatják el a résztvevők a legújabb innovációkat.

A Simatic-tanfolyamokon a résztvevők megismerhetik a TIA Portal automatizálási fejlesztőrendszer működését (forrás: Siemens)

Ha egy teljes csoport érdekelt valamely külföldi tanfolyamon való részvételben, akkor pedig Magyarországra is idehozhatók a tréningek tolmács közreműködésével. Végül a hagyományos tantermi módszerek mellett a Sitrain kifejlesztette a remote learning, azaz távoktatási tanulási formákat is, amelyek lehetővé teszik, hogy a résztvevők távoli hozzáféréssel virtuális eszközön keresztül csatlakozzanak a virtuális gépekhez. Ez biztosítja, hogy utazás nélkül, a lehető leggyorsabban és legköltséghatékonyabban hozzáférhessenek az új eszközökhöz és technológiákhoz, online kapcsolatot kialakítva az oktatóval.

Gyors alkalmazkodás az igényekhez

A Siemens Sitrain oktatási terület nagyban hozzájárul az ipar 4.0 bevezetéséhez, azaz a negyedik ipari forradalom gyakorlati megvalósításához, amely újabb kihívásokat és követelményeket állít a gyártó cégek elé. A digitalizáció és az automatizálás egyre nagyobb mértéket ölt, amely gyors alkalmazkodást, produktivitást és hatékony innovációs megoldásokat vár el a vállalatoktól. A sorozatgyártás mellett egyre indokoltabbá fog válni az egyedi igények kiszolgálása, amely a robotizáció növekedésével párhuzamosan az emberi erőforrások felértékelődését is eredményezi. A gyárak, üzemek intelligens fejlesztése, az infrastruktúra átalakítása emberek nélkül lehetetlen lesz, így a felnőttképzés, a folyamatos kompetenciafejlesztés elengedhetetlenné válik a jövő technológiai fejlődésének szempontjából.