Világújdonság vakvezető rendszer az Óbudai Egyetemről
Újszerű megoldást találtak az Óbudai Egyetem mérnökei a látássérültek akadálymenetes közlekedésének biztosítására. Elektromos érzékelővel ellátott vakbotot fejlesztettek ki, amely egy speciális vezetőcsíkot követve hangjelzéssel vagy rezgéssel segíti a vakok és gyengénlátók tájékozódását. A sikeresen tesztelt rendszer jelenleg szabadalmaztatási eljárás alatt van.

A fogyatékossággal élő emberek számára az esélyegyenlőséget a fogyatékosság típusától függően különböző rendszerekkel lehet biztosítani. A mozgáskorlátozottak számára gondos tervezéssel és kellő anyagi ráfordítással a fizikai akadálymentesítés biztosítható. A siketek és nagyothallók számára az információhoz jutást jeltolmácsok vagy szöveges feliratok segíthetik, így emberi segítséggel vagy számítógépes rendszerekkel a hallássérültek akadálymentesítése is megvalósítható.

A látássérültek számára az egyik legfontosabb korlátozást a környezeti akadályok jelentik, tájékozódásukat hagyományosan a vakbot segíti. Bonyolult nagy terekben azonban nem követhető a környezeti tárgyak, például az útszegélyek, de az útburkolaton kialakított kidomborodó jelzések érzékelhetősége sem hatékony, rendkívül költségességük ellenére sem. Jelenleg nincs olyan rendszer, amely a látássérültek akadálymentes közlekedésére hatékony megoldást biztosítana. Az Óbudai Egyetem mérnökeinek innovatív fejlesztése, az Ariadné vakvezető rendszer, erre a problémára ad hatékony megoldást.

Sikeresen tesztelték (forrás: Óbudai Egyetem)
Az Ariadné alapeleme egy olyan elektronikus érzékelővel ellátott vakbot, amely segíti a felhasználót, hogy egy elhelyezett, speciális vezetőcsíkot (amely a rendszer másik fő eleme) követve önállóan el tudjon jutni céljához. A rendszer a mitológiai helyzethez hasonlóan vezetheti ki felhasználóját a közlekedési labirintusból, ebből származik a névadás is.

A speciális vakbot a hagyományos pásztázó mozgatással, amikor a botvég áthalad a vezetőcsík felett, hang- és vibráló jelzést is ad, így segítve a felhasználót az önálló tájékozódásban.

Az Ariadné bot a hagyományos vakbottal megegyező méretű és súlyú. A botvég görgős gömbfelületben végződik, ezzel segíti a pásztázó mozgást. A hang- és vibráló jelzés a felhasználó által programozható. Az elektronika tápellátását vezeték nélküli töltéssel működő akkumulátor biztosítja. A bot teljes hosszában fényvisszaverő bevonatú. Az akadályokat kikerülő vezető csík az útburkolaton tartósan rögzíthető vagy a burkolatba beépíthető, több párhuzamos csíkkal a potenciális veszélyek is jelezhetők. Az útelágazásokat Y alakú vonal kialakítás jelzi, amelyről a bot hanggal vagy rezgéssel tájékoztatja használóját

Az Ariadné vakvezető rendszer alkalmas belső terekben, közintézményekben, munkahelyeken és otthon is a vakok és gyengénlátók tájékozódásának segítésére, de akár kültéri események akadálymentessé tételére is. A rendszert a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége is tesztelte, és pozitívan értékelte. A fejlesztés szabadalmaztatási eljárása folyamtatban van.